Anunțul îngrijorător al OMS despre Omicron. Jumătate din populația Europei va fi afectată de acestă variantă

Beatrice Dumitru 11.01.2022, 13:46
Anunțul îngrijorător al OMS despre Omicron. Jumătate din populația Europei va fi afectată de acestă variantă

Din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus provocat de Omicron, Organizația Mondială a Sănătății a tras un nou semnal de alarmă. Agenția susține că în următoarele două luni bilanțul infectărilor cu noua variantă ar putea afecta jumptate din populația Europei.

OMS trage un semnal de alarmă

Varianta Omicron descoperită în Africa de Sud provoacă cifre record în multe țări ale lumii. După Franța, Italia și Marea Britanie, care au înregistrat cele mai multe cazuri de la începutul pandemiei, și SUA au raportat un record la nivel global, cu 1,35 milioane de infectări într-o singură zi.

Îngrijorată de „valul mare” de cazuri de Omicron, filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății a estimat că peste 50% dintre europeni ar putea fi afectați de varianta africană în următoarele două luni, din cauza ratei actuale de contaminare, notează Le Figaro.

 Anunțul îngrijorător al OMS despre Omicron. Jumătate din populația Europei va fi afectată de acestă variantă
Omicron a fost descoprită în Africa de Sud.

În acest ritm, Institutul pentru Măsură și Evaluare a Sănătății (IHME) prezice că mai mult de 50% din populația regiunii va fi infectată cu Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, în timpul unei conferințe de presă online.

Omicron are mutații care i-au permis să ajungă mai ușor la celulele umane

Oficialul OMS a mai subliniat că această variantă are mutații care i-au „permis să ajungă mai ușor la celulele umane și să poată infecta chiar și persoanele care au trecut prin boală sau vaccinate”. De aceea, OMS avertiza săptămâna trecută că această creșterea vertiginoasă a ratelor de infectare cu Omicron ar putea duce la un risc mai mare de a genera variante mai periculoase ale virusului.

Cu cât Omicron se răspândește mai mult, cu atât este transmisă mai mult și cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă.  (…)  Cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă”, spunea Catherine Smallwood, reprezentanta biroului de urgenţe din cadrul OMS.

Europa a înregistrat peste 7 milioane de cazuri nou raportate în prima săptămână a anului 2022, iar 50 de țări din 53 din Europa și Asia Centrală au înregistrat cazuri cu varianta Omicron, a mai spus Hans Kluge. Potrivit studiilor, Omicron afectează tractul respirator superior mai mult decât plămânii, provocând simptome mai ușoare decât variantele anterioare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...