EXCLUSIV

Șeful ANPC, după descoperirea a 6 tone de produse alimentare expirate din 2019, pe litoral: „Trebuia să conducă la reținerea celor vinovați”

Gabriela del Pupo 09.08.2022, 16:14
Șeful ANPC, după descoperirea a 6 tone de produse alimentare expirate din 2019, pe litoral: „Trebuia să conducă la reținerea celor vinovați”

Litoralul românesc, deși cu prețuri cam piperate vara aceasta, este încă o atracție pentru turiștii români. Din păcate însă, aceștia trebuie să fie extrem de atenți când vine vorba de locurile unde consumă produse alimentare pentru că în vria de a face bani unii operatori economici tind să facă rabat sau chiar să ignore regulile esențiale de igienă. Vacanța nu ar trebui să fie o perioadă de acumulat frustrări din cauza serviciilor pentru care, de altfel, plătim prețuri demne de vacanțe în cele mai scumpe locuri. Tocmai prin prisma acestui aspect ar trebui ca încrederea în autorități să se dezvolte.

ANPC face apel la turiști să sesizeze autoritățile ori de câte ori observă ceva suspect

În Costinești o acțiune cu mult așteptată a avut șanse de izbândă pentru că într-un final autoritățile au obținut, pe baza informațiilor oferite de clienți, un mandat de percheziție. S-a ajuns aici după mai multe tentative de a controla instituția respectivă și tocmai din acest motiv este foarte importantă etapa de sesizare a organelor abilitate să efectueze controale. Impact.ro a stat de vorbă cu Horia Constantinescu, iar șeful ANPC spune că în urma unei prime evaluări calitatea produselor putea să trimită clienții direct la spital.

„Da, cu siguranță da, și nu numai asta, este caz penal, cercetarea este în coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, acțiunea este coordonată de Serviciul Poliție Transporturi, secțiunea Fraude Economice. Ei sunt cei care au obținut mandatul de percheziție și alături de ei noi am reușit să intrăm acolo și să depistăm tot ceea ce am găsit acolo.” spune președintele ANPC.

 

Acesta recomandă câteva măsuri simple pentru a evita să ne îmbolnăvim în concediu din cauza serviciilor oferite. De asemenea și locul unde sunt comercializate produsele este important.

„Să fie atenți la mirosul alimentelor, să fie atenți la calitatea acestora, să se uite și după tejghea tocmai pentru a fi siguri. Pot fi lucruri care să le atragă atenția în legătură cu produsele și procedurile pregătirilor pentru că și acestea sunt importante, chiar dacă achiziționezi materii prime corespunzătoare, dacă gătești pe trotuar cu siguranță calitatea finală a produsului este una care lasă de dorit.” mai spune șeful ANPC.

Peste 6 tone de produse alimentare expirate de 3 ani, descoperite la Costinești

Inspectorii ANPC au fost la 5 puncte de lucru și o curte interioară ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL, din Costinești. În curtea interioară – punctul central de depozitare și aprovizionare al societății – , se aflau mai multe structuri de tip depozit, unele având camere de frig și o brutărie care aproviziona toate locațiile din Costinești ale operatorului economic.

„În ultimii patru ani de zile am încercat să pătrundem în curtea interioară administrată de acest operator economic, rămânând de fiecare dată în afară. Iată că anul acesta, într-un dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanța – Biroul de Investigarea Fraudelor, s-a emis un mandat de percheziție ce a putut sparge, la propriu, toate ușile și porțile ce până acum ne-au ținut departe de adevăr.

Aveam informații, dar nu le-am putut fructifica! Iată că, umăr la umăr cu alte structuri ale statului, am reușit să dovedim că informațiile primite sunt adevărate. Se cumpără marfă imediat înainte de expirare sau chiar după, se scoate din ambalaj și se distribuie către punctele de lucru, fiind folosită la prepararea mâncării, ce se servește consumatorilor. Tone de carne și sute de kilograme din alte materii prime au fost identificate și scoase de la consum! Eu cred că legile trebuie modificate în funcție de aceste situații! Mult mai aspre, amenzi și condamnări mai mari! Aici vorbim de o situație ce trebuia să conducă la reținerea celor vinovați!” spune Horia Constantinescu, președinte ANPC.

6 tone de materii prime (carne, produse din carne, condimente) expirate încă din 2019

De altfel, acest operator economic a fost controlat în mai multe rânduri de ANPC și amendat pentru abateri repetate, în ultimii 5 ani, existând chiar și procese în instanță câștigate de instituția noastră împotriva sa. Niciodată, însă, ANPC nu a avut acces în acestă curte interioară, până la emiterea mandatului de percheziție și intrarea prin forță a instituțiilor statului, în acest spațiu.

Cele mai importante deficiențe constatate de comisarii ANPC au fost:

  • existența a peste 6 tone de materii prime (carne, produse din carne, condimente) expirate încă din 2019
  • la această cantitate, se mai adaugă existența a 2 camere pline de condimente, esențe sau arome, pastă de ardei, orez expirate din anul 2021
  • existența câtorva sute de borcane de murături fără elemente de identificare
  • existența câtorva mii de tuburi de frișcă expirate
  • depozitarea neconformă, în condiții insalubre, a materiei prime
  • schimbarea stării termice a produselor alimentare
  • existența pereților și a pavimentului neigienizate și cu plăci de gresie sau faianță sparte, cu acumulări de apă și mizerie, care emanau un puternic miros înțepător
  • folosirea unor spații frigorifice și a altor aggregate neigienizate și deteriorare, cu strat gros de praf, sânge închegat și insecte, precum și a unor recipiente și ustensile de bucătărie neprofesionale
  • camera de curățare a legumelor impropie, alături de materiile prime folosite aflându-se paturi, mătura si fărașul.

Marfa neconformă a rămas în custodia operatorului economic, după sigilarea spațiilor în care era depozitată, aceasta fiind destinată distrugerii. ANPC urmează să fie anunțat care va fi momentul stabilit de Protan (operatorul care va gestiona distrugerea produselor), pentru ridicarea acestora, astfel încât inspectorii ANPC să fie prezenți pentru a rupe sigiliile.

Menționăm că, în cadrul acestei operațiuni, reprezentanții ANPC și ai celorlalte instituții au fost amenințați și s-a încercat intimidarea acestora de către reprezentanții operatorului economic, fiind necesară intervenția Jandarmeriei și a altor structuri speciale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru calmarea spiritelor.

Acțiunea a început sâmbătă, 6 iunie 2022, ora 17.30, percheziția efectivă, realizată prin spargerea ușilor de către forțele MAI, în prezența reprezentanților legali și ai avocatului operatorului economic, având loc la 19.30 și încheindu-se 12 ore mai târziu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...