EXCLUSIV

Șeful ANAF vrea executări silite mai rapide și cere modificarea Codului Fiscal. Avocat: „Fiscul e ca un cowboy din filmele americane, întâi împușcă și pe urmă întreabă”

Gabriela del Pupo 03.03.2023, 14:27
Șeful ANAF vrea executări silite mai rapide și cere modificarea Codului Fiscal. Avocat: „Fiscul e ca un cowboy din filmele americane, întâi împușcă și pe urmă întreabă”

Soluția extremă pentru cei care nu își pot plăti creditele este executarea silită. În plină criză economică, cu o inflație care ajunge și până la 40% la produsele de bază, președintele ANAF, Lucian Heiuș, spune că ar dori ca legislația să permită executarea silită într-un ritm mai alert. Acesta a anunțat că România a înregistrat în 2022 un grad de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale de 87%, totuși ar dori proceduri mai rapide de recuperare a datoriilor de la rău platnici.

Impact.ro a stat de vorbă cu Gheorghe Piperea, avocat specializat în domeniul fiscalității, iar acesta spune că nu este nevoie de această schimbare de legislație, ba din contră, ar fi necesară o simplificare a modului în care acționează această instituție în cazul unor amenzi foarte mici.

„Cred că trebuie să fie făcută o modificare, astfel încât să nu mai existe abuzuri”

De-a lungul timpului cele mai frecvente experiențe frustrante pe care le-au avut cetățenii cu fiscul au fost legate de blocarea conturilor pentru sume infime care nu fuseseră plătite, sau, mai grav, care fuseseră plătite dar care nu au fost înregistrate. Avocatul Gheorghe Piperea spune că ar trebui lucrat pe partea de optimizare a sistemului în acest sens, și nu în sensul executării silite.

„Nu e vorba despre orice fel de executare silită, este vorba despre cea pe care o face fiscul, și nu cred ca este nevoie de o modificare în acest sens, cred că trebuie să fie făcută o modificare astfel încât să nu mai existe abuzuri din partea fiscului, pentru că este ca un cowboy din filmele americane, mai întâi împușcă și după aceea întreabă. Înainte să îți dea posibilitatea să contești sau să rezolvi amiabil, îți blochează toate conturile. Inclusiv pentru datorii de 20 de lei, poate dura săptămâni întregi până se rezolvă problema. Iar băncile nu au altceva de făcut decât să se supună pentru că altfel au complicații suplimentare.

Vă vorbesc din experiență, au fost în anii anteriori, situații în care pentru o Rovinietă de 400 de lei, care de fapt era de 100 de lei și care era plătită, dar pentru că nu sunt coordonate între ele departamentele fiscului, nu era înregistrată. După ce am căutat documentul, conturile mi s-au deblocat la o săptămână distanță, timp în care eu nu am avut cum să fac plăți. Asta ar trebui să fie modificat, să lase omului posibilitatea de a își face plățile.”, spune avocatul.

De altfel legislația din alte țări este mult mai în acord cu nevoile cetățeanului și permite ca fiscul să dea înștiințări și avertismente înainte de a acționa.

„În Franța te anunță, vezi că ai o problemă și doar dacă în 90 de zile nu ai rezolvat problema respectivă, nu ai plătit, nu ai regularizat, te execut silit. Este o lege din 2019 care nu s-a modificat nici măcar în pandemie. Domnul președinte ANAF înainte să se asmută împotriva IMM-urilor și a simplilor particulari, ar face bine să se uite în zona de mari corporații.”, mai spune Gheorghe Piperea.

Cum profită marile corporații de optimizarea fiscală?

ANAF ar trebui să acorde o atenție deosebită unor tertipuri pe care le folosesc corporațiile, cel mai întâlnit fenomen fiind optimizarea fiscală prin care sume importante sunt justificate prin forma unor plăți către consultanți străini și sunt excluse din taxele pe care companiile le plătesc statului român.

„Marile corporații practică ceea ce se numește optimizare fiscală, în sensul că iese mai bine corporația și mai puțin bine statul, în mod abuziv, asta este ceea ce se numește fraudă. Optimizarea fiscală nu este verificată aproape niciodată, mai ales cât e vorba de nume mari, care utilizează tot felul de consultanță care dau ok-ul că totul este în regulă, care sunt foști sau viitori lucrători la fisc. În 2019 un astfel de consultant a fost președinte ANAF un an, după s-a întors consultant la o companie.

Președintele ANAF nu ar fi rău să se ocupe și de zona de traderi de cereale, importuri legume-fructe, din Grecia și Turcia, sau de bănci care forțează lucrurile cum vor ele și câștigă în urma dobânzilor exorbitante.”, spune specialistul.

O soluție pentru practica optimizării fiscale ar fi ca ANAF, sau chiar Guvernul să sesizeze Consiliul Concurenței, pentru că anumite companii nu au această practică în timp ce altele feresc de plata taxelor către stat zeci de milioane din profitul anual.

„Aș sancționa optimizarea fiscală drept o practică neconcurențială. Să luăm cazul Petrom, arată niște profituri brute de 10 miliarde de lei, asta înseamnă că își ia și statul 16%. Greșit! Pentru că Petrom a declarat 9 miliarde până în septembrie dar după, octombrie, noiembrie, decembrie a declarat doar un miliard, ce s-a întâmplat cu profitul de 2 milarde? Pentru că după trend ar fi trebuit să aibă 12 miliarde la finalul anului și nu doar 10.

Acele 2 miliarde au plecat în Austria pe contracte de consultanță, royalty, care au un pronunțat caracter fictiv. Această operațiune nu este posibilă în cazul Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz, care și ele au făcut profit. Dacă facem comparație cu Petrom avantajele sunt nete, pentru că lor nu li se permite această practică. Această practică ar trebui tratată ca abuz de poziție dominantă sau practică concurențială și să fie sancționată cu 10% din cifra de afaceri. Așa ceva permite legislația concurenței.”, mai spune Gheorghe Piperea.

„Trebuie să accelerăm şi să impulsionăm mijloacele prin care recuperăm acele debite care se rostogolesc”

Lucian Heiuș spune că nu vizează acele persoane care se află într-o situație dificilă dar sunt și rău platnici care reușesc să amâne plata ratelor ani de zile, și care ar trebui să fie executați silit. Acesta spune că printre datornici ar fi și persoane care nu înțeleg importanța plății datoriilor. Șeful ANAF spune că va cere Ministerului de Finanţe modificarea codului de procedură fiscală.

„Trebuie să accelerăm şi să impulsionăm mijloacele prin care recuperăm acele debite care se rostogolesc de la an la an şi să intensificăm executarea silită. Trebuie să modificăm codul de procedură fiscală şi să dăm o mai mare elasticitate: să acordăm credit celor care sunt oneşti, dar trec printr-o perioadă dificilă, dar să avem şi noi instrumentele pentru a recupera de la cei care chiar nu înţeleg niciodată că trebuie să plătească ce au de plată”, a spus şeful ANAF, potrivit Ziarului Financiar.

Lucian Heiuş mai spune că modificarea făcută la finalul anului trecut la Codul de procedură fiscală este o reformă fundamentală pentru modul în care se va efectua inspecţia fiscală în România.

„Verificările documentare ne-am dori să crească, timpul este mai scurt, iar acceptabilitatea sumelor stabilite este mai mare, în sensul că reuşim să recuperăm sumele prin aceste verificări. Ţinta, impusă prin jalonul PNRR, este să ajungem la 60% audituri prin controale documentare”, a adăugat el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...