EXCLUSIV

Soluții pentru cei care au plătit rate crescute artificial de bănci. Gheorghe Piperea: „Toată lumea va avea dreptul să pretindă înapoi sumele plătite în plus”

Gabriela del Pupo 10.11.2022, 14:27
Soluții pentru cei care au plătit rate crescute artificial de bănci. Gheorghe Piperea: „Toată lumea va avea dreptul să pretindă înapoi sumele plătite în plus”

În urmă cu o săptămână Consiliul Concurenței a decis să investigheze printr-o serie de controale la 10 bănci din România suspiciunea că rata la care se calculează ROBOR a fost manipulată printr-o înțelegere între acestea. După inițierea acestui demers, rata a intrat pe un trend de scădere, iar astăzi se înregistrează cel mai mic procent de la începutul lunii octombrie. Impact.ro a stat de vorbă cu avocatul Gheorghe Piperea care spune că, dacă suspiciunile Consiliului Concurenței vor fi probate, românii pot să își recupereze în timp banii plătiți în plus.

„Există chiar și de la Banca Națională niște suspiciuni că ceva a fost în neregulă”

Astăzi ROBOR la trei luni a scăzut la 8,10%, faţă de 8,13%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai scăzută valoare din 11 octombrie şi până acum. ROBOR 3M a crescut în ultima perioadă şi a atins pe 26 octombrie (8,21%) cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani şi 9 luni (29 ianuarie 2010). ROBOR 3M a spart pragul de 8% pe 1 august 2022. Ce pot face românii care vor să recupereze sumele plătite în plus l-am întrebat pe Gheorghe Piperea.

„Pot, dar cu condiția să demonstreze că a fost vorba despre o manipulare a cursului, în ultimii 2 ani de zile, de când s-a trecut de la 1,69% cât era în 2019, la aproximativ 8% cât este astăzi, de care vorbește chiar și Consiliul Concurenței. Asociația Parakletos, al cărei președinte sunt eu, a depus luni o astfel de solicitare la ANPC să declanșeze un control pentru a verifica dacă nu a fost manipulat cursul.

Dacă se ajunge la o concluzie, să vedem cât de rapid se întâmplă chestiunea asta, atunci da, toată lumea va avea dreptul să pretindă înapoi sumele plătite în plus. Există chiar și de la Banca Națională niște suspiciuni că ceva a fost în neregulă, pentru că Isărescu a spus undeva prin iulie că băncile au sărit calul. Și nu spui chestiunea asta doar ca să te afli în treabă, mai ales când ești guvernatorul Băncii Naționale.”, spune Gheorghe Piperea.

Starea de alertă ar putea fi ridicată mai repede în România. Ce se va întâmpla la tribunal
Gheorghe Piperea

Pașii de urmat pentru recuperarea sumelor plătite în plus

Avocatul spune că, deocamdată, cei care au plătit rate cu o dobândă potențial exagerată pot insista semnând o petiție ca instituțiile statului să demonstreze manipularea cursului de către bănci. Acesta spune că o altă posibilitate ar fi o acțiune a clienților pe cont propriu împotriva băncilor, sau o negociere, dar nu recomandă acest mod de a acționa. De altfel, este știut faptul că băncile au echipe de specialiști și avocați cu resurse mult mai mari decât ar putea clienții să angreneze într-un astfel de proces. În cazul în care ANPC va da dreptate clienților băncilor urmează ca toți să își recupereze banii luați pe nedrept. Presiunea asupra agenților de control este importantă însă în această fază, spune avocatul.

„Pot să intre pe pagina de Facebook a Asociației Parakletos, să descarce petiția pe care am făcut-o eu, e un model acolo și să o depună fiecare dintre ei, în așa fel încât să determine ANPC să se sesizeze mai repede. Altceva nu au ce să facă în momentul de față.

Asta nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Oamenii dacă nu au timp să aștepte, pot să încerce diverse proceduri de negociere cu banca, sunt foarte multe lucruri care se pot face, dar sunt oarecum surogate, nu rezolvă problema în esență. Poate să fie vorba și de o înghețare a efectelor contractului, dar se poate întoarce împotriva ta peste un an, doi, de o amânare, de o reducere a poverii creditelor, etc.

Cel mai bine este ca oamenii să nu facă treaba asta de unii singuri, pentru că nimeni nu îi ia în considerare, ci să facă lucrul acesta prin asociații pentru protecția consumatorilor.”, recomandă avocatul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...