Florin Cîțu vorbește în premieră de ”relaxare totală” de la 1 august. ”Miniștrii vor fi la centrele de vaccinare, să susțină campania”

Ana Ionescu 11.05.2021, 14:06
Florin Cîțu vorbește în premieră de ”relaxare totală” de la 1 august. ”Miniștrii vor fi la centrele de vaccinare, să susțină campania”

După ce rata de incidența a infectărilor a scăzut în Capitală la 1,5 la mia de locuitori, iar situația covid pare că s-a îmbunătățit în România, premierul Florin Cîțu a vorbit în premieră despre o “relaxare totală” a restricţiilor de la 1 august.

Vaccinarea, un pas uriaș spre o “relaxare totală”

Șeful Executivul a anunțat că prima etapă de relaxări în România va fi posibilă începând cu data de 1 iunie, pentru toți românii, indiferent de zona în care locuiesc. Cîțu este foarte optimist și în ceea ce privește atingerea țintei de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. El a adăugat că România „nu are nicio scuză” să nu atingă acest prag, mai ales că au fost demarate maratoane de vaccinare fără programare în mai multe orașe din țară.

„Singurul lucru care s-a modificat în ultima lună a fost această campanie de vaccinare, este singurul element nou care explică evoluția ratei de infectare din România, ceea ce înseamnă că și presiunea pe spitale a scăzut, că suntem mai aproape de a reveni la normalitate. Avem dozele necesare și nu avem nicio scuză să nu atingem ținta pe care ne-am propus-o la 1 iunie pentru a ne relaxa sau a face un pas important către relaxare. Pandemia va trece, contează acum să pregătim resursele pentru ceea ce urmează”, a spus premierul.

Florin Citu vorbeste in premiera de ”relaxare totala” de la 1 august
Florin Citu vorbeste in premiera de ”relaxare totala” de la 1 august

Florin Cîțu vrea să scoată miniștrii în stradă, să susțină vaccinarea

Florin Cîțu a specificat că nu poate spune exact ce restricții vor fi eliminate de la 1 iunie, însă pe masa Guvernului se află în analiză mai multe scenarii. De asemenea, premierul a precizat că abia de la 1 august se va putea vorbi despre o relaxare totală.

„E clar că de la 1 iunie vor există măsuri care vor da înapoi anumite restricţii de anul trecut. Deja unele dintre măsuri le-am anunţat. Bineînţeles că ştiu problema cu evenimentele private şi anul acesta cu siguranţă vom găsi o soluţie să înceapă de la 1 iunie aceste evenimente private. Vom vedea dacă putem să mergem pe testare, cum se va face testarea. Suntem flexibili la soluţii. Acesta e roul Comitetului interministerial”, a spus Cîțu.

„Să ţinem minte că 1 iunie nu înseamnă relaxare totală, înseamnă 5 milioane persoane vaccinate. 1 august urmează al doilea pas în care vorbim de o relaxare totală. Săptămâna viitoare toţi miniştri vor fi în stradă, vor fi în centre de vaccinare şi vor susţine această campanie”, a adăugat el.