Ședință crucială la Guvern. Lista măsurărilor în criza facturilor la gaze și energie electrică

Mihnea Tălău 22.02.2022, 09:46
Ședință crucială la Guvern. Lista măsurărilor în criza facturilor la gaze și energie electrică

Pe masa guvernului se află, marți, măsurile privind oprirea creșterii prețurilor și scăderea facturilor la gaze și energie electrică. Luni seara o ședință a coaliției a arătat că există diferențe majore între soluțiile vizate de PSD și PNL. Dacă social- democrații cer ca piața energiei să fie reglementată, liberalii susțin să fie plătite vouchere și compensarea taxelor din facturi.

Măsurile aflate pe masa Guvernului

Potrivit unor surse politice, în ședința de marți se va discuta plafonarea la maximum 5% a adaosului comercial al distribuitorilor, reducerea TVA la 5% la factură, acordarea de vouchere consumatorilor vulnerabili, dar și creșterea producției de energie electrică prin redeschiderea unor hidrocentrale, anunță Antena3.

Măsurile propuse ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie.

„Sunt două soluții în discuție. Partea aceasta de reglementare este în analiză. Cel mai probabil putem discuta de o reglementare a costurilor, nu a prețului”,a declarat primul-ministru Nicolae Ciucă.

„În cursul zilei de mâine (marţi – n.r.) vom avea o întâlnire de coaliţie, unde ni se va prezenta acest document ori de premier, ori de ministrul Energiei”, a spus luni, liderul PSD Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu ar urma sa fie premierul Romaniei peste 18 luni

La rândul lor, liberalii intenționează să propună prelungirea compensării facturilor și în aprilie, alături de un pact pe energie până în 2026.

La 1 februarie au intrat în vigoare măsurile privind compensarea facturilor la energie

Tot luni a avut loc o întâlnire cu mai mulţi miniştri pe tema gestionării efectelor creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale. Au fost analizate măsurile în vigoare şi pachetele de sprijin pentru toate categoriile de consumatori pentru perioada următoare, urmând ca măsurile avute în vedere după 1 aprilie să fie discutate marţi în şedinţa coaliţiei.

De la 1 februarie a intrat în vigoare OUG nr. 3/ 2022, cu noile măsuri privind compensarea facturilor la energie. Această schema de sprijin este valabilă până la 31 martie 2022 și vizează plata facturilor la energie și gaze atât pentru persoanele fizice, cât și pentru agenții economici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...