SPECIAL

Ce se întâmplă cu facturile la energie de la 1 aprilie. Criză totală la nivel înalt: „Românii vor fi afectați”

Adriana Olaru 20.02.2022, 17:37
Ce se întâmplă cu facturile la energie de la 1 aprilie. Criză totală la nivel înalt: „Românii vor fi afectați”

Criza facturilor pe care le primesc românii se adâncește de la o lună la alta și de mai bine de șase săptămâni oficialii încearcă să găsească variante prin care să stopeze explozia prețurilor la energie de care se tem românii și după data de 1 aprilie. În realitatea, scandalul pare unul dus de liderii politici care apar în spațiul public și fac declarații doar pentru ei, asta pentru că rezolvările tot nu vin. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu o serie de propuneri pentru a pune capăt acestei crize energetice, la fel cum a propus și Florin Cîțu.

Criza facturilor se adâncește

Până acum nu s-a luat nicio decizie, însă costurile, dacă plafonarea și compensarea vor fi prelungite, sunt uriașe: circa 3 miliarde de lei pentru două luni, cam cât bugetul de investiții al țării. Marea problemă este legată de oamenii care resimt șocul economic în propriile buzunare. Specialiștii susțin că piața energiei trebuie reglementată cât mai repede, pentru că altfel oamenii nu vor mai avea cum să-și achite facturile de la o lună la alta.

„Uniunea Europeană sugerează mai multe măsuri legate de această situație, se discută despre umplerea depozitelor din statele membre cu gaz, iar acest lucru ne arată că nu există o politică clară în piață la nivel european. Acum doi ani se discuta despre o creștere cu șapte la sută în domeniul energiei, acum prețurile cresc nejustificat de mult. Specialiștii de la Banca Națională a României au anunțat din aceste motive și creșterea inflației, vor crește și prețurile în alte domenii, este un moment în care trebuie să înțelegem lucrurile ca un întreg. Noi avem rezerve de gaz natural, ar trebui accelerate extragerile în această perioadă”, a explicat Ionuț Purica, expert în energie.

Gheorghe Ialomitianu, fost ministru de finante
Gheorghe Ialomitianu, fostul ministru de Finante

Mai mult, unii români nici acum nu ar fi primit facturile calculate corect. „Dacă nu se aplică și după 1 aprilie măsurile de plafonare și compensare la energie și gaze multe firme vor avea mari probleme, oamenii vor fi foarte afectați. Nu s-a rezolvat nici acum problema facturilor, nu știm dacă furnizorii au corectat facturile așa cum era stipulat în prevederile legii plafonării”, spune Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe.

Instituții și spitale cu facturi uriașe

Potrivit legii în vigoare, românii se pot bucura de o reducere a prețului facturilor pentru consumul din noiembrie anul trecut și până la 1 aprilie. Pentru că reglementările s-au schimbat destul de des, furnizorii au fost nevoiți să recalculeze facturile care nu au venit conform normelor în vigoare. Din acest motiv, în această lună unii dintre consumatorii casnici vor ajunge să primească chiar și trei facturi: două cu minus și cea pe luna curentă.

Cele mai noi cifre furnizate de Institutul Național de Statistică arată că țara noastră a importat anul trecut o cantitate de gaze naturale utilizabile de 2,82 de milioane de tone echivalent petrol, cu 68 de procente mai mai mult față de cea din anul 2020. Momentan, oficialii nu au luat nicio decizie cu privire la ce se va întâmpla cu facturile consumatorilor casnici după 1 aprilie. Însă sunt discuții în continuare, care vor fi concretizate prin măsuri clare pentru populație. Cert este că fără niște măsuri concrete, populația va avea cel mai mult de suferit.
O problemă în această perioadă a fost și pentru spitale și instituții de cultură. Reprezentanții acestora au anunțat în ultima perioadă că abia mai fac față facturilor uriașe pe care le-au primit la energie. Institutul Marius Nasta din Capitală a fost unul dintre exemplele recente.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe