Secțiuni drastice. UE taie 70% din fondurile europene ale Ungariei

Mihnea Tălău 14.09.2022, 20:11
Secțiuni drastice. UE taie 70% din fondurile europene ale Ungariei

Pentru prima dată, apar detalii despre modul în care Comisia Europeană intenționează să reacționeze dacă guvernul ungar va continua să refuze să facă ordine în statul de drept și să lupte împotriva corupției în contractele publice.

Fondurile UE pentru Ungaria, reduse cu 70%

Comisarul pentru buget, Johannes Hahn, se pregătește să taie fondurile UE. Dintre cele mai importante programe de investiții, 70% vor fi reduse.

Potrivit unei scrisori interne a comisarului pentru buget Johannes Hahn, obținută de „Die Presse„, 70% din fondurile din trei programe operaționale ale UE vor fi reținute. În plus, va fi oprit fluxul de bani către „Fundația de interes public”, care este controlată de apropiați ai premierului Viktor Orban.

Comisia Europeană nu a dorit să ofere o estimare exactă a numărului de miliarde de euro pe care statul maghiar le va pierde pentru moment din fondurile UE. De fapt, țara are dreptul la un total de 21,7 miliarde de euro în actuala perioadă bugetară, din 2021 până în 2027.

Norme privind documentele de conducere ucrainene. Ce a propus Comisia Europeana
 Comisia Europeana

Budapesta pierde și banii din PNRR

Potrivit unei estimări aproximative a eurodeputatului verde Daniel Freund, sancțiunile amenințate se ridică la 20% din aceste fonduri europene. În plus, bineînțeles, nici partea din fondul de reconstrucție Corona rezervată Ungariei, 5,8 miliarde de euro, nu va fi plătită. Și în acest caz, Comisia susține că există probleme cu statul de drept. În timp ce Freund vede un efect dureros asupra economiei ungare, el subliniază că este de neînțeles „faptul că Comisia vrea să continue să plătească în întregime subvențiile agricole care sunt atât de profitabile pentru Orban”.

Principalul motivul al tăierii fondurilor, fără precedent în Uniunea Europeană, este încălcarea repetată de către guvernul Viktor Orban a regulilor statului de drept, precum și încălcarea independenței justiției.

Mai mult, guvernul Orban este acuzat că direcționează sume uriașe din fondurile europene către rețeaua de oligarhi, aflați în anturajul său.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...