Tăieri de buget în Parlamentul European. Covoarele și barul sunt primele afectate

Anca Manolica 01.09.2022, 18:52
Tăieri de buget în Parlamentul European. Covoarele și barul sunt primele afectate

Parlamentul European reface calculele în ceea ce privește bugetul. Astfel, s-a luat decizia de a renunța la planul de renovare a clădirilor sale, în valoare de câteva milioane de euro. Printre aceste schimbări se număra și achiziția unor covoare noi sau crearea unui alt bar, în încercarea de a face față „creșterii drastice” a prețurilor la energie.

Schimbări în bugetul Parlamentul European

Direcția Generală de Infrastructură și Logistică (INLO), cea care se ocupă cu întreținerea clădirilor Parlamentului European, a oprit recent 14 proiecte de renovare care nu aveau legătură cu îmbunătățirea eficienței energetice. Valoarea totală a acestor investiții ar fi ajuns la peste 6,7 milioane de euro, bani care ar putea fi folosiți pentru a acoperi costurile de funcționare ale clădirilor din Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg.

Leena Maria Linnus, directorul general al INLO, a spus că măsura este necesară pentru a putea fi acoperite creșterile prețurilor la energie din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

„Unele dintre clădirile noastre de aici de la Bruxelles sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic, altele nu sunt eficiente din cauză că sunt vechi”, a spus aceasta, potrivit publicației Politico.

Achiziția unor covoare noi și amenajarea unei noi terase și a unui bar vor mai trebui să aștepte

Potrivit sursei citate, mai multe lucrări de renovare au fost suspendate, printre acestea numărându-se un nou sistem de aer condiționat, covoare noi în valoare de 250.000 de euro și corpuri de iluminat în valoare de 400.000 de euro pentru muzeul Casa Istoriei Europene. De asemenea, s-a renunțat la amenajarea unei noi terase și a unui bar” la Strasbourg, ale căror costuri s-ar fi ridicat la 500.000 de euro.

„Ca răspuns la creșterea drastică a prețurilor la energie și la situația bugetară incertă din 2022, proiectele au trebuit să fie suspendate sau reprogramate pentru a pune la dispoziție fondurile pentru a acoperi cheltuielile cu energia”, se arată scris în nota de informare INLO.

Sediul Parlamentului European de la Strasbourg
Sediul Parlamentului European de la Strasbourg

Unii deputați spun că sesiunile lunare de la Strasbourg ar trebui închise

Totodată, un număr tot mai mare de deputați sunt de părere că cea mai bună modalitate de a economisi bani ar fi ca sesiunile lunare de la Strasbourg să fie închise.

„Suspendarea navetei costisitoare până la Strasbourg este cea mai simplă și mai evidentă alegere pentru a reduce costurile în creștere ale energiei.

Este greu de justificat pentru cetățenii europeni de ce Parlamentul ar trebui să încălzească două ansambluri de clădiri și mii de oameni să meargă la Strasbourg în timp ce toată Europa este îndemnată să economisească energie”, a declarat europarlamentarul german Daniel Freund, reprezentant al Partidului Verde.

La izbucnirea pandemiei de Covid-19, fostul președinte al Parlamentului European, David Sassoli, a anulat sesiunile parlamentare de la Strasbourg, ca urmare a deciziei autorităților franceze de a desemna zona drept zonă roșie.

Oficialii francezi s-au arătat atunci nemulțumiți de decizie, iar deputații europeni și-au reluat în cele din urmă sesiunile parlamentare la Strasbourg în decembrie 2020. Aceștia, în frunte cu președintele Emmanuel Macron, au subliniat importanța majoră a Strasbourgului pentru procesul parlamentar european.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...