Cum faci cele mai bune clătite. Ingredientul care le face aerate

Andra Daoud 21.02.2022, 09:49
Cum faci cele mai bune clătite. Ingredientul care le face aerate

Clătitele reprezintă unul dintre cele mai populare deserturi din bucătăria românească. Fie că le savurăm umplute cu cremă de ciocolată, miere, dulceață sau gem sau le preferăm pe cele sărate, umplute cu brânză, șuncă, somon sau diverse alte combinații de ingrediente, clătitele sunt delicioase și fiecare gospodină are o rețetă preferată, pe care o prepară de fiecare dată. Clătitele pufoase și aerate au însă un ingredient secret.

Cum faci cele mai bune clătite

Clătitele sunt desertul la care apelăm adesea când avem poftă de ceva dulce. Se fac ușor, rapid, cu ingrediente la îndemână și deloc costisitoare. Indiferent că alegeți varianta clasică sau de post, clătitele perfecte au câteva secrete de care trebuie să țineți cont atunci când le preparați, astfel încât rezultatul final să fie cel ideal. Astfel, clătitele reușite nu vor fi prea groase sau prea subțiri, nu vor fi uscate, se vor rula cu ușurință, fără să se rupă, și vor avea o textură pufoasă și aerată.

Pentru a obține cele mai bune clătite, este important cum combinați ingredientele și cum le preparați. Rețeta de clătite trebuie să respecte anumite proporții, astfel încât rezultatul să fie cel dorit. Iar pentru a obține cele mai aerate clătite, puteți apela la un truc la îndemână: înlocuiți apa plată cu apă minerală.

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 100 g făină
  • 100 ml lapte
  • 100 ml apă minerală
  • 15 g ulei sau unt
  • un praf de sare
  • 1 plic zahăr vanilat (opțional)
  • ulei sau unt pentru uns tigaia
Cum faci cele mai bune clatite. Ingredientul care le face aerate
Aluat pentru clătite

Mod de preparare:

Din cantitățile menționate vor ieși în jur de 8-10 clătite, așa că puteți multiplica ingredientele, în funcție de câte clătite vreți să obțineți.

Într-un bol, bateți ouăle cu un praf de sare, ca pentru omletă. Când s-au omogenizat, adăugați laptele și apa minerală. Apoi, puneți făina cernută și amestecați bine cu ajutorul unui tel sau cu mixerul. Adăugați untul topit sau uleiul și zahărul vanilat, în cazul în care faceți clătite dulci. Dacă le veți savura cu umplutură sărată, omiteți zahărul.

La final, treceți printr-o sită amestecul, pentru a vă asigura că nu sunt cocoloașe. Lăsați aluatul pentru clătite să se „odihnească” pentru 10-15 minute înainte de a le prepara.

Pentru a coace clătitele, aveți nevoie de o tigaie antiaderentă, ideal una specială pentru clătite. Ungeți tigaia cu unt sau cu ulei și lăsați-o să se încingă bine. Puneți un polonic de aluat în centrul tigăii și rotiți-o până când aluatul este distribuit uniform, în strat subțire, pe toată suprafața tigăii.

Coaceți clătitele la foc mic spre mediu, 2-3 minute pe o parte, iar când marginile încep să se desprindă, întoarceți clătita pe partea cealaltă, cu ajutorul unei spatule de lemn sau din silicon. Lăsați clătitele să se răcească puțin, după care le puteți savura cu umplutura preferată.

Urmăriți Impact.ro și pe