Cum prepari dulceața de caise perfectă, nici prea dulce, nici prea amară

Emanuela Pană 10.06.2021, 08:31
Cum prepari dulceața de caise perfectă, nici prea dulce, nici prea amară

Vrei să păstrezi gustul proaspăt și aroma plăcută a caiselor pentru cât mai mult timp? În acest caz, îți recomandăm o rețetă delicioasă de dulceață de caise, nici prea dulce, nici prea amară. Această combinație de gust te va impresiona cu siguranță, unde mai pui că este și extrem de simplu de făcut. Pune-ți șorțul de bucătărie și hai la treabă!

Cum prepari dulceața de caise perfectă

Caisele se numără printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmeladă, dulceață sau compot, pentru că își păstrează forma și fustul dulce-acrișor și după fierbere. Ele pot fi consumate ca atare sau integrate în diverse rețete de deserturi. Astăzi vom împărtăși cu voi o rețetă delicioasă de dulceață de caise, nici prea dulce, nici prea amară.

De menționat că, pentru gemul de caise, ingredientele folosite sunt tot cele menționate în lista de mai jos, însă diferența constă în modul de lucru. Gemul de caise este recomandat pentru prăjituri, rulade, cornuri, clătite etc.

TIMPI DE PREPARARE

  •  Timp de preparare:  min;
  •  Timp de gătire: min;
  •  Gata în: min.

INGREDIENTE

  •  2 kilograme de caise;
  •  1.6 kilograme zahăr;
  •  sucul de la o lămâie mare;
  •  1 lingură esență de migdale (opțional).

MOD DE PREPARARE

Rețeta de dulceață de caise este extrem de gustoasă și, cu puțină atenție, poate păstra atât aroma deosebită a fructelor, cât și coloarea satisfăcătoare a caiselor. În funcție de gust și de preferințe, dulceața poate fi făcută din caise întregi, cu sâmburi, sau fără. Oricare ar fi varianta pentru care optezi, te vei bucura de un desert dulce și parfumat.

O altă modalitate de a adăuga un plus de savoare rezultatului final este să păstrezi sâmburii și să adaugi miezul acestora spre final, când dulceața este gata. Procedând astfel, poți renunța la esența de migdale, pentru că dulceața va avea o aromă minunată. Atât la formă, cât și la gust, sâmburii de caise se aseamănă foarte mult cu migdalele.

În anumite zone ale lumii, sâmburii de caise unt consumați pe post de gustare, înlocuind cu succes migdalele.

Citește și: Cum faci cea mai delicioasă și simplă dulceață de cireșe fără strop de zahăr

Rețeta simplă și delicioasă. Nici dulce, nici amară

Dulceața de caise are un gust desăvârșit, care ne poartă cu gândul la livezile pline cu fructe coloarate, și poate fi adăugată în multe deserturi, dar și servită ca atare.

reteta dulceata de caise
Cum prepari cea mai bună dulceață de caise

Cum se face dulceața de caise

1. Se aleg fructele coapte și parfumate, care sunt încă în stare bună, fără lovituri sau porțiuni stricate, și se spală bine în jutul de apă.

2. Se scot sâmburii și se păstrează dacă se dorește, pentru a fi sparți și a se folosi miezul lor pentru un plus de aromă naturală de caise.

3. Într-o oală de aproximativ 7-8 litri se pun caisele, se adaugă zahărul și zeama de la lămâie și o cană de apă, după care se dă la foc mic pentru aproximativ 50 de minute. Atenție! Este important ca oala în care se fierb caisele să fie înaltă, întrucât dulceața se va umfla, iar riscul să dea pe foc este destul de mare.

4. Dulceața trebuie amestecată constant, dar cu mare grijă, pentru a nu zdrobi fructele.

5. Pentru a-ți da seama dacă dulceața este legată, se pune cu o linguriță din compoziție pe o farfurioară și dacă aceasta ia forma unei bobițe înseamnă că este gata. Dacă este foarte fluidă și se întinde, se mai lasă puțin timp la fiert.

6. Cu aproximativ 10 minute înainte de a stinge focul, se poate adăuga miezul sâmburilor de caise, care îi vor conferi un gust special.

7. După ce s-a luat oala cu dulceața de caise de pe foc se mai lasă cca. 5 minute, după care se pune în borcane sterilizate. Acestea se întorc cu gura în jos până se răcesc.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI