Secretul pentru cea mai bună varză murată. Toamna toate gospodinele se întrec în rețete și trucuri pentru a obține cea mai bună varză murată. Astfel, scot caietele cu rețete și se apucă de treabă. Dacă îți dorești ca anul acesta să te bucuri de sarmale cu varză murată de excepție, încearcă secretul pe care multe gospodine îl folosesc.
La fel ca în orice meserie, ajungi să cunoști și să înveți de la cei mai buni trucuri pentru a te perfecționa. În bucătărie lucrurile stau aproximativ la fel. Aici gospodinele desăvârșite te ajută să dai gust mâncărurilor și să obții cele mai bune preparate. Iar conservele de toamnă și murăturile sunt obligatorii în „fișa postului” oricărei gospodine. Cum varza murată este îndelung așteptată de cei care îndrăgesc sarmalele de sărbători, trebuie să afli cum se obține cea mai bună varză murată.
De aceea, ai în vedere câteva aspecte, dezvăluite de cunoscători. Atunci când alegi varza pentru murat trebuie să ai grijă ca aceasta să fie bine coaptă, albă și cu foi subțiri. De asemenea, căpățânile trebuie să fie îndesate, în timp ce frunzele să fie ferme la atingere. Totodată, este necesar ca varza să nu prezinte urme de boli sau atacuri de insecte.
Și dimensiunea lor este importantă. Gospodinele aleg în general căpățânile de varză mai mari de zece centimetri. Trebuie reținut și faptul că varza trebuie curățată de cotor, dar se pune la murat în întregime, cu o scobitură în interior, în zona cotorului. Acolo se va adăuga sarea.
În primul rând trebuie să ai grijă ca recipientul pentru murat să fie curat. Butoiul trebuie spălat și uscat, iar apoi este necesar să așezi pe fundul lui câțiva butuci de lemn. Deasupra se adaugă condimentele precum crenguțele de cimbru, piper în săculețe de tifon, mărar uscat. Morcovii și țelina se taie în felii rotunde, iar rădăcina de hrean se taie pe lungime și se adaugă împreună în butoi.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Pentru saramură este nevoie de un cântar. Astfel, pentru fiecare 10 litri de apă din butoi se adaugă 500 de grame de sare grunjoasă. De asemenea, pentru ca varza să se păstreze pentru mai mult timp, se adaugă din când în când și câte o bucată de zahăr. Un alt truc este legat de lemnul de mesteacăn. O bucată așezată în butoi nu lasă varza murată să se acrească prea mult.