Plăcintă cu varză murată și cartofi ca-n Ardeal. Rețeta extrem de simplă și care nu dă greș niciodată

Iancu Andreea, Anca Lupescu 08.02.2022, 10:46
Plăcintă cu varză murată și cartofi ca-n Ardeal. Rețeta extrem de simplă și care nu dă greș niciodată

Pofticioșii nu se vor putea abține să nu guste dintr-o plăcintă cu varză murată și cartofi. Rețeta este una simplă și rapid de preparat, dar extrem de savuroasă. Unde mai pui că poate fi perfectă pentru un meniu în sezonul rece. Fie că te bucuri de ea alături de familie sau musafiri, plăcinta tradițională din Ardeal va apreciată de toată lumea.

Ce ingrediente sunt necesare pentru plăcinta cu varză murată și cartofi

Cu toții ne amintim de plăcintele bunicii sau mamei, care aduceau o mireasmă plăcută în casă atunci când erau puse la cuptor. Mereu delicioase, plăcintele tradiționale românești sunt extrem de savuroase și îndrăgite de toată lumea. Mai cu seamă atunci când sunt aburinde și proaspăt scoate din tavă. Ce ai spune deci, despre o plăcintă cu varză murată și cartofi?!

Deși varza murată este adesea întâlnită la prepararea sarmalelor, iar mulți preferă cartofii la cuptor sau prăjiți, cele două ingrediente se împletesc perfect într-o plăcintă delicioasă. Dacă îți dorești să recreezi gustul copilăriei, poți încerca să prepari o plăcintă cu varză murată și cartofi, ca-n Ardeal. Pentru aceasta ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 g făină
  • 1/2 cub drojdie
  • lapte pentru înmuiat drojdia
  • 350 ml apă călduță
  • sare
  • 500 g cartofi (3 cartofi)
  • 250 g varză acră (murată)
  • ulei
Rețeta de plăcintă cu varză murată și cartofi ca-n Ardeal
Rețeta de plăcintă cu varză murată și cartofi ca-n Ardeal

Cum prepari plăcinta cu varză murată și cartofi, ca-n Ardeal

În primul rând, ai nevoie să cureți cartofii de coajă, să îi speli și să îi tai cubulețe. Apoi, cartofii se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, aceștia se scurg de apă și se zdrobesc. De asemenea, se adaugă ulei și apoi se lasă la răcit. Ulterior, se trece la pregătirea verzei murate. Aceasta se spală în câteva ape dacă este prea sărată și se toacă mărunt. Asigură-te că storci foarte bine varza înainte de a o căli în ulei.

Apoi, pune făina într-un bol și fă-i o adâncitură în centru. Acolo vei pune drojdia dizolvată în laptele călduț și sarea. Vasul va fi acoperit și va fi lăsat la loc cald timp de 10-15 minute, să dospească maiaua. Făina se amestecă cu maiaua și apa călduță, ce se adaugă treptat. Compoziția trebuie frământată cu mâinile până când se transformă într-un aluat omogen. La final, aluatul trebuie să fie moale și elastic. Acesta va fi așezat într-un bol, ce trebuie acoperit și lăsat la loc cald timp de 30 de minute.

Ulterior, aluatul va fi răsturnat pe masa de lucru, unsă în prealabil cu puțin ulei. Din compoziția de aluat se vor forma bile, care se întind cu mâna. Apoi, în interiorul lor se pune umplutura de varză și cartof, iar marginile se aduc marginile și se unesc la mijloc. La final se întind cu ajutorul mâinii sau cu un sucitor în forma rotundă a tigăii. Este de preferat ca acestea să fie cât mai subțiri. Tigaia, cu foarte puțin ulei, se pune la încins și se vor coace plăcintele pe ambele părți până când se rumenesc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...