Secretul pentru cea mai bună varză murată. Ce se pune, de fapt, în butoi

Ioana Bucur 30.09.2022, 11:05
Secretul pentru cea mai bună varză murată. Ce se pune, de fapt, în butoi

Știm deja prea bine că toamna se pregătesc borcanele cu gem, dulceață, zacuscă și, nu în ultimul rând, cu murături. Vorbim deja despre o tradiție pe care o respectă și astăzi, an de an, cele mai multe gospodine din toată țara. Află care este secretul pentru cea mai bună varză murată, o rețetă folosită de zeci de ani și care garantează rezultate delicioase. Ce se pune, de fapt, în butoi.

Cum se pune cea mai bună varză murată

Cu toate că cei mai mulți au crescut văzându-și părinții și bunicii pregătind, an de an, în fiecare toamnă, butoaiele cu varză murată, nu vorbim despre un proces tocmai simplu, iar orice eroare, orice pas greșit poate avea consecințe nedorite. Dacă vrei ca în iarna ce vine să pregătești sarmale din foile de varză puse la murat chiar de tine, nu trebuie decât să urmezi instrucțiunile explicate în rândurile de mai jos. Rețeta pe care am descoperit-o este folosită de decenii de gospodinele din întreaga țară. Nu vei da greș.

Fie că vrei să prepari tradiționalele sarmale pentru mesele de Crăciun și Revelion sau o simplă salată de pus pe farfurie ca garnitură, ai o satisfacție aparte când știi că până și varza murată a fost preparată de tine.

Ingrediente

Lista de ingrediente de care vei avea nevoie este următoarea:

  • 25 de kilograme de varză sau în jur de 16 verze de dimensiuni medii
  • patru legături de mărar uscat
  • două legături de cimbru uscat
  • un știulete de porumb uscat
  • trei mere
  • două gutui
  • cinci sau șase legături de hrean destul de groase
  • sare grunjoasă

Secretul pentru cea mai buna varza murata. Ce se pune, de fapt, in butoi

Mod de preparare varză murată

Primul pas important se face în momentul în care alegem verzele. Acestea trebuie să fie de dimensiuni potrivite, astfel încât să încapă în borcanul sau butoiul în care vor fi puse, să fie tari, să aibă foi netede, multe și cotoare subțiri.

Înainte de a începe întregul proces, vei îndepărta primele foi de la exterior și le vei scobi cotorul.

Apoi, pe fundul butoiului se așează un capăt al furtunului pentru pritocit, iar celălalt capăt se lasă atârnând afară, la o palmă de podea.

Se pune primul strat de varză. Spațiile rămase goale pot fi umplute cu jumătăți sau sferturi de varză, numai bune pentru salate sau varză călită. Între ele se pun bucăți de gutui, sferturi de măr, știuletele de porumb uscat rupt în două și bucăți de hrean. După ce distribuim legăturile de mărar și cimbru pe toată suprafața primul strat, se repetă ciclul până butoiul se umple complet.

La final, se rulează furtunul în butoi și se toarnă saramura caldă. Pentru prepararea acesteia, se pune o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă caldă.

După ce se pritocește și saramura, se montează și șipcile din lemn care vor ține verzele cufundate în lichid, se rulează furtunul înapoi, se pune capacul și se așteaptă încă trei zile, după care se reia procesul.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...