Varza murată este, fără dar și poate, unul dintre preparatele preferate ale românilor, așa că nu are cum să lipsească din cămara cu bunătăți. Deși este una dintre cele mai apreciate murături, puține persoane cunosc secretul celei mai bune verze murate pentru sezonul rece. Preparatul are câteva secrete cunoscute doar de bucătarii pricepuți. Iată care sunt acestea!
Bucătarii iscusiți s-au hotărât să ne împărtășească marele secret al celei mai bune verze murate. Potrivit acestora, ingredientul care nu ar trebui să lipsească din butoi este busuiocul.
Datorită acestuia, varza murată nu va face floare și va căpăta o aromă extrem de delicioasă. Așadar, acest ingredient este esențial pentru obținerea celei mai bune verze murate. Iată ce îți mai trebuie pentru a pregăti rețeta.
Pentru început, este important ca verzele să fie alese cu mare grijă. Noi îți recomandăm să le alegi pe cele care au foile mai subțiri și sunt de formă mai plată.
Se spală verzele, se îndepărtează primul strat de frunze și se scot cotoarele, după care se spală și gutuiele, se îndepărtează cotoarele și se taie în patru bucăți.
Se pune o lingură de sare în interiorul fiecărei verze. Ulterior, acestea se așează, rând pe rând, pe fundul butoiului. Printre verze se așează restul ingredientelor și se toarnă saramura.
Rețeta pentru cea mai bună saramură este compusă din 25 de grame de sare la un litru de apă. În cazul în care aceasta va ieși prea sărată pentru gustul cuiva, aceasta poate fi desărată în apă rece, înainte de folosire.
Deasupra se pun și câteva crenguțe de mărar. Se așează butoiul cu varză la loc răcoros și se lasă până a doua zi. Apoi, se suflă în butoi cu o țeavă, timp de zece zile.
Este important ca țeava să fie destul î de lungă ca să atingă fundul butoiului. Ei bine, varza murată ar trebui să fie gata în aproximativ șase săptămâni, dar acest lucru poate varia în funcție de temperatura din locul în care am ținut butoiul. Spor la treabă!