Impact LIVE

Seceta a pus stăpânire pe România. Autoritățile au un plan de 730 de milioane de euro. Ionuţ Banciu: „Principiul e foarte simplu”

Elena Avramescu 26.07.2022, 14:09
Seceta a pus stăpânire pe România. Autoritățile au un plan de 730 de milioane de euro. Ionuţ Banciu: „Principiul e foarte simplu”

Ionuţ Sorin Banciu, secretarul de stat în Ministerul Mediului, a fost invitatul de astăzi al Laviniei Șandru la emisiunea Impact LIVE, unde a vorbit despre situația pădurilor din România, afectate și ele de seceta cumplită care a pus stăpânire pe țara noastră de câteva săptămâni. Acesta vine cu vești încurajatoare, deoarece o schemă de sprijin inovativă pentru România care promite să țină piept schimbărilor climatice cu care ne confruntăm.

730 de milioane de euro, puși la bătaie pentru salvarea pădurilor din România

Veste bună pentru România, care va beneficia de o finanțare în valoare de 730 de milioane de euro, bani ce sunt incluși în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru împădurirea și reîmpădurirea zonelor defrișate și afectate de secetă.

„Avem ghiduri de finanțare pe apă, canalizare, dacă discutăm despre asta, dar și ghiduri de finanțare pentru soluțiile acestea naturale de a păstra apa mai mult în peisaje. Am lansat în consultare publică în urmă cu o săptămână ghidurile de finanțare pentru programele de împăduriri.

Pentru prima dată, dincolo de ambiția de a împăduri mai mult, care a existat de-a lungul istoriei avem și o finanțare consistentă, sunt 730 de milioane de euro incluși în Planul Național de Redresare și Reziliență, dedicați programelor de împădurire și reîmpădurire, inclusiv pentru sprijinirea pepinierelor, să producă puieți cât mai diverși și cât mai bine adaptați scenariilor sau schimbărilor climatice, pentru că ne dorim ecosisteme diverse.

Și aici principiul e foarte simplu: cu cât ai mai multe specii într-o pădure, cu atât pădurea aceea va fi mai stabilă, va furniza aceste servicii de ecosistem, inclusiv de protejare și de generare a apei mai bine. Așteptăm feedback de la toți cei interesați, pentru că gama de beneficiari eligibili este maxim extinsă de la stat, UAT-uri, proprietari, persoane fizice”, a spus Ionuţ Banciu.

Însă asta nu este tot, deoarece țara noastră va beneficia și de o schemă de sprijin pentru menținerea noilor păduri, astfel că se va aloca o sumă de 456 de euro pe an și pe hectar proprietarilor, vreme de de 20 de ani.

„Avem o schemă de sprijin inovativă pentru România, pentru că, până acum finanțarea pentru păduri se făcea din politica agricolă comună, și acolo se făcea o plată pentru pierderile de venit agricol, și atunci ne-am gândit să recompensăm proprietarii pentru menținerea acestor păduri cu o sumă de 456 de euro pe an și pe hectar, timp de 20 de ani, ceea ce este un aspect foarte important.

Am făcut un calcul simplu, și anume care este dioxidul de carbon, ce cantitate vor capta aceste păduri contribuind la atenuarea schimbărilor climatice, și am pus o valoare pe acest carbon absorbit de noile păduri înființate, pentru că a fost un mod pragmatic și clar de calcul care să poată sta în picioare, inclusiv la evaluările Comisiei Europene.

Deci, dincolo de sprijinul pentru procurarea puieților, pentru înființarea pădurilor, pentru lucrările de întreținere, care sunt foarte importante. Un arbore plantat trebuie întreținut, 5-6-7 ani, nu devine pădure peste noapte. Dar dincolo de asta, vor veni aceste sume de bani pentru a ne asigura că proprietarii își vor menține pădurile și vor simți un beneficiu concret, pentru că am văzut cum funcționează în alte țări și cred că asta este un model pe care trebuie să-l menținem”, a mai spus acesta, în încheiere.

Urmăriți Impact.ro și pe