Seceta compromite recolta de porumb a Europei. Câmpurile de porumb din Franța până în România suferă din cauza căldurii

Mihnea Tălău 04.08.2022, 10:32
Seceta compromite recolta de porumb a Europei. Câmpurile de porumb din Franța până în România suferă din cauza căldurii

Temperaturile caniculare fac să se micșoreze culturile de porumb din întreaga Europă, acesta fiind cel mai recent semn al unei crize tot mai profunde care se extinde de la transportul pe râul Rin până la cultivatorii de măsline din Spania. Și culturile din România sunt lovite de valul de căldură.

Culturile de porumb se confruntă cu lipsa precipitațiilor

Semănat primăvara, porumbul se află sub presiune din cauza lipsei de precipitații, în timp ce regiunea se luptă cu valuri de căldură. Trei sferturi din România, cel mai mare producător din Europa, este afectat de secetă de diferite grade de severitate, în timp ce Franța, principalul producător, a avut cea mai secetoasă lună iulie înregistrată vreodată. Fermierii din unele părți din estul Germaniei și-ar putea pierde întreaga recoltă, transmite Bloomberg.

„Weekend-ul trecut am văzut lanuri unde porumbul îmi ajungea la genunchi. În mod normal, în această perioadă a anului trebuia să aibă o înălţime de 2,5 metri”, spune Helmut Messner, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de porumb din Germania.

Culturile de porumb ale Europei sunt cea mai recentă victimă a vremii secetoase care a redus semnificativ şi nivelul apelor într-o serie de râuri importante, precum Rinul, Ronul, Dunărea şi Po. Asta paralizează atât irigaţiile cât şi navigaţia, reducând transporturile de cărbune şi producţia centralelor nucleare din Franţa, tocmai într-un moment când Europa vrea să îşi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti.

„Sezonul acesta era unul în care porumbul european urma să aibă o importanţă crescută pentru a acoperi golul în aprovizionare creat de situaţia din Ucraina. Însă în condiţiile în care culturile de porumb din UE au de suferit, iar estimările de producţie sunt revizuite, aprovizionarea cu cereale va fi supusă la noi presiuni”, susţine Peter Collier, analist la CRM AgriCommodities.

Se anunță o criză a cerealelor. Cultura de porumb este calamitată 100% din punct de vedere al rodului

Uniunea Europeană și-a redus prognoza pentru recolta de porumb din acest sezon la 65,8 milioane de tone, ceea ce ar fi cea mai mică din 2018-19. Aceasta ar putea fi revizuită și mai mult în scădere dacă condițiile din Franța și din alte țări se vor deteriora.

Avertismentul tras de România

România avertizează că exporturile de porumb s-ar putea prăbuși din cauza secetei care diminuează recolta.

Unii agricultori s-au săturat. Confruntat cu seceta care a început în urmă cu patru ani, Mihai Anghel a încetat să mai planteze porumb pentru prima dată în ultimii 25 de ani. Proprietarul grupului românesc Cerealcom a înlocuit porumbul cu floarea-soarelui, care este mai rezistentă la secetă.

„Eram conștient de lipsa omniprezentă a apei din sol. Este cea mai intratabilă secetă din ultimii 20 de ani de care îmi amintesc”, a spus el.

În Ungaria, nivelul apei Dunării a scăzut semnificativ din cauza lipsei de precipitații și se așteaptă ca recolta să fie cea mai proastă cel puțin din 2010 încoace.

Seceta afectează și alte industrii. În Germania, nivelul Rinului este atât de scăzut încât companiile de utilități și cele chimice au dificultăți în a transporta materiale pe fluviu din Marea Nordului către fabricile din amonte. Acestea trebuie să apeleze la mijloace de transport mai scumpe, cum ar fi transportul feroviar și rutier.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...