Ajutor de 300 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru firmele românești. Cine va putea accesa banii

Ana Anitoiu 25.05.2022, 15:18
Ajutor de 300 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru firmele românești. Cine va putea accesa banii

Comisia Europeană a anunțat că a aprobat, miercuri, o schemă de ajutor în valoare de 300 de milioane de euro, sumă echivalentă cu 1,5 miliarde de lei, pentru unele dintre firmele din România. Acest sprijin va fi acordat în contextul pandemiei de coronavirus.

Cine va putea primi banii

Executivul comunitar a anunțat că această schemă de sprijin a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat. Sprijinul public se va acorda sub formă de subvenţii directe în valoare de până la 120.000 de euro, sumă echivalentă cu 593.000 de lei, pentru fiecare beneficiar.

De această schemă de sprijin vor beneficia IMM-urile active în sectoarele agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare. Obiectivele sunt atenuarea deficitelor de lichidităţi cu care se confruntă beneficiarii şi abordarea unei părţi din pierderile suferite de aceştia din cauza pandemiei de coronavirus şi a restricțiilor pe care autorităţile române le-au impus pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2.

Ajutor de 300 de milioane de euro de la Comisia Europeana pentru firmele romanesti
Ajutor de 300 de milioane de euro de la Comisia Europeana. Foto: unsplash.com

Până când se va acorda acest ajutor

Comisia Europeană a constatat că schema românească de sprijin pentru aceste întreprinderi este în conformitate cu condiţiile cadrului temporar. Acest ajutor nu va depăşi suma de 2,3 milioane de euro per beneficiar şi se va acorda până la data de 30 iunie 2022.

Executivul comunitar a ajuns la concluzia că acordarea acestui sprijin reprezintă o măsură necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Comisia Europeană a aprobat schema în temeiul normelor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.

O altă schemă de ajutor românească, aprobată de Comisia Europeană

Acest anunț al Comisiei Europene a venit după ce, marți, Executivul comunitar a anunțat că a aprobat o altă schemă de ajutor românească. Aceasta, în valoare de 100 de milioane de euro, are ca obiectiv sprijinirea regenerării pădurilor deteriorate.

Mai exact, obiectivul schemei este de a-i ajuta pe proprietarii de păduri să facă progrese referitoare la regenerarea pădurilor în zonele afectate de fenomene meteorologice nefavorabile, incendii forestiere, infestări cu dăunători sau evenimente dezastruoase.

Concret, această schemă de sprijin aprobată de Comisia Europeană, ce se va desfăşura până la data de 30 iunie 2026, va lua forma unor granturi directe pentru proprietarii de păduri privaţi şi publici, precum şi asociaţiile acestora.

Această schemă de ajutor va fi finanţată prin Facilitatea de redresare şi rezilienţă, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României şi a adoptării acestuia de către Consiliu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...