Planul Național de Redresare și Reziliență al României, respins de Bruxelles. Ce i-a șocat pe europeni, dar și prima reacție a lui Florin Cîțu

Stan Filon 11.06.2021, 08:56
Planul Național de Redresare și Reziliență al României, respins de Bruxelles. Ce i-a șocat pe europeni, dar și prima reacție a lui Florin Cîțu

Planul Național de Redresare și Reziliență al României a fost trimis înapoi de Comisia Europeană, după ce specialiștii de la Bruxelles au constatat că acesta are foarte multe erori și neclarități, iar sumele trecute în cel mai important document de după Revoluție sunt pur și simplu umflate.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României a fost respins de Bruxelles

Update: Premierul Florin Cîțu a avut o primă racție, după ce s-a scris în presă că PNRR-ul a fost retrimis României plin de critici dure. Premierul a postat un mesaj pe Facebook prin care a scris următoarele:

”Spulber un fake news de la prima oră.
PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis
#RomaniiTrebuieSaStie.”

Așadar, Comisia Europeană a respins planul PNRR al Guvernul Cîțu și l-a înapoiat României alături de critici serioase, potrivit unor surse citate de Hotnews.ro. Observaţiile oficialilor europeni vin la nici două săptămâni de la momentul în care ministrul Proiectelor europene a anunţat depunerea oficială a PNRR la Comisia Europeană, fără a citi măcar anexele și documentele, după cum a recunoscut chiar ministrul Cristian Ghinea.

Comisia Europeană a returnat PNRR cu foarte multe observații. Printre acestea se numără și faptul că nu corespund datele din documentele Excel cu cele din documentele Word pentru anumite proiecte. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.

Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei a fost respins de Bruxelles
Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei a fost respins de Bruxelles

Unde s-au încurcat gravautoritățile din România

România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți, însă s-a încurcat grav atunci când a venit vorba de bani. În documentul word sunt cerute 80 de milioane de euro pentru asta, pe când în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma solicitată este de 71 de milioane de euro.

Nici pentru construirea unui spital nou nu a putut fi făcut un plan concret. Autoritățile de București au spus într-un document că acesta ar costa 570 de milioane de euro, pe când în altul au solicitat suma de 517 milioane de euro.

La capitolul ”Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații. La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare nu e dată mereu sursa datelor.

La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

Ce spune Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu spune că este o rușine ceea ce s-a întâmplat și îi acuză pe guvernanți că destinația banilor a fost deja trasată către firmele de consultanță politică agreate de ei. ”Pur si simplu Comisia a pulverizat PNRR. Am spus de la inceput ca banii au destinatie catre firmele de consultanta politica ale lor. Am adus documente cu cine a creat acest PNRR, sunt companii straine. Ministrul a spus ca era calculatorul Toshiba, atat de jos a ajuns cu minciuna! Cred ca le-a sarit pixul din mana la Comisie cand au citit aceste gogomanii! Unde e România educata a lui Iohannis? E facuta praf, o rusine!

Am depus motiunea simpla, va fi luni in Parlament. Ministrul nu are rost sa se prezinte la asemenea documente si de aceea am vrut sa nu o prindem in motiunea de cenzura. Nu trebuie sa imprumutam inca 15 miliarde, celelalte state in afara de Italia incearca sa atraga granturile ramane din fostul exercitiu financiar, unde mai avem 15 miliarde gratis. Ghinea a luat un euro pe zi de cand e iar ministru, sa isi dea demisia sau sa fie demis odata! E ultima sansa a României sa se modernizeze, nu stim costurile intre zonele de modernizare nici acum, nu le-au trecut in anexe. Veti vedea cu cate dezvaluiri vom veni, sa vedem cum cei de la PNL vor vota sa tina un asemenea ministru in Guvern”, a spus Marcel Ciolacu, la Antena3.