Se văd crăpături în jurul lui Putin. „Toți acești ticăloși ar trebui trimiși desculți pe front cu arme automate”

Andrei Dumitrescu 04.10.2022, 14:47
Se văd crăpături în jurul lui Putin. „Toți acești ticăloși ar trebui trimiși desculți pe front cu arme automate”

Retragerea forțelor rusești dintr-un oraș de importanță strategică din estul Ucrainei a determinat doi aliați puternici ai președintelui Vladimir Putin să facă un lucru rar întâlnit în Rusia modernă: să ridiculizeze în mod public vârfurile de comandă ale mașinii de război.

Pierderea de către Rusia a bastionului Lyman, care pune sub amenințare părțile vestice ale regiunii Luhansk, a atins un nerv pentru Ramzan Kadîrov, liderul republicii cecene din sudul Rusiei.

Kadyrov, care este apropiat de Putin de când tatăl său și fost președinte al Ceceniei, Akhmad, a fost ucis într-un atac cu bombă în 2004 la Groznîi, în care a murit și un fotograf al Reuters, a sugerat că Rusia ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare tactice de mici dimensiuni în Ucraina ca răspuns la această pierdere.

Avertismentul nuclear a ținut prima pagină a ziarelor, dar disprețul său public față de generalii de top ai Rusiei ar fi putut fi la fel de semnificativ într-o Rusie în care critica publică a efortului de război din partea eșaloanelor superioare ale elitei a fost tabu.

„Nepotismul în armată nu va duce la nimic bun”, a declarat Kadîrov, adăugând că comandantul forțelor rusești din zonă ar trebui să fie deposedat de medalii și trimis pe linia frontului cu o armă pentru a-și spăla rușinea cu sânge.

Un astfel de dispreț public față de generalii care conduc războiul Rusiei este semnificativ, deoarece indică nivelul de frustrare din cadrul elitei lui Putin cu privire la desfășurarea războiului, străpungând în același timp narațiunea atent controlată a Kremlinului.

Kadîrov, care susține războiul și a trimis multe dintre unitățile sale cecene să lupte, a declarat că critica sa reprezintă adevărul amar despre o forță de luptă rusă care, potrivit lui, a permis unor mediocrități fără talent să dezamăgească țara.

Un moment emoționant

Întrebat luni despre comentariile lui Kadîrov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Acesta este un moment foarte emoționant”.

„Șefii de regiuni au dreptul de a-și exprima punctul de vedere”, a declarat Peskov reporterilor. „Chiar și în momente dificile, emoțiile ar trebui să fie excluse din orice evaluare”.

După mai bine de șapte luni de război care a ucis zeci de mii de oameni și a declanșat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, chiar și cele mai elementare obiective de război ale Rusiei sunt departe de a fi atinse.

Vasta armată a unei foste superputeri a fost umilită pe câmpul de luptă de o forță ucraineană mult mai mică, susținută cu arme, informații și consiliere din partea puterilor occidentale conduse de Statele Unite.

Luni, într-un nou eșec pentru Moscova, un oficial instalat de Rusia a confirmat avansurile ucrainene de-a lungul malului vestic al râului Dnipro în regiunea Kherson din sudul Ucrainei, una dintre cele patru regiuni pe care Putin a afirmat săptămâna trecută că le-a anexat.

Înfrângerile din Ucraina l-ar putea submina pe Putin, a declarat Tatiana Stanovaya, cercetător nerezident la Carnegie Endowment for International Peace.

„Până în septembrie, elitele rusești au făcut alegerea pragmatică de a-l susține pe Putin ca garant împotriva înfrângerii”, a declarat Stanovaya

„Dar lucrurile au progresat atât de mult încât acum ar putea fi nevoite să aleagă între diverse scenarii perdante. Acest lucru îl face pe Putin mult mai vulnerabil, pentru că s-ar putea să constate că el și elitele se stabilesc pe scenarii diferite”.

O agentie de presa din Rusia cere mobilizarea generala, ca in Al Doilea Razboi Mondial

Putin acuză Occidentul că încearcă să folosească Ucraina pentru a distruge însăși Rusia, dar spune că Moscova va învinge în „operațiunea sa militară specială” de acolo.

Într-un interviu acordat sâmbătă unui post de radio pro-Kremlin, Andrey Gurulyov, un general în retragere și membru al Dumei de Stat din partea Partidului Rusia Unită al lui Putin, a declarat că nu poate explica căderea de la Liman. El a spus apoi că trupele care apărau orașul au fost condamnate de „un sistem… de minciună constantă” care a văzut problemele din interiorul armatei ruse acoperite de superiori.

La televiziunea de stat rusă, umilința a părut să se infiltreze în retorica obișnuită.

„Mi-ar plăcea foarte mult să atacăm Kievul și să îl luăm mâine, dar sunt conștient că mobilizarea parțială va lua timp”, a declarat prezentatorul Vladimir Solovyov la televiziunea de stat Rossiya 1.

„Pentru o anumită perioadă de timp, lucrurile nu vor fi ușoare pentru noi. Nu ar trebui să ne așteptăm la vești bune chiar acum”.

Kadîrov din Cecenia a declarat că a evocat posibilitatea unei înfrângeri la Liman în urmă cu două săptămâni cu Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, dar că Gerasimov a respins ideea.

Gerasimov, în vârstă de 67 de ani, este al treilea cel mai puternic om din armata rusă, după Putin și ministrul apărării Serghei Șoigu. Șoigu i-a obținut lui Gerasimov postul militar de vârf la doar câteva zile după ce a fost numit ministru al apărării în 2012.

„Nu știu ce îi raportează Ministerul Apărării comandantului suprem (Putin), dar, în opinia mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice”, a declarat Kadîrov, care a vărsat lacrimi pentru cei căzuți la Kremlin săptămâna trecută, la o ceremonie în cadrul căreia Rusia a anexat oficial cele patru regiuni ucrainene.

„Toți acești ticăloși ar trebui trimiși desculți pe front cu arme automate”

Întrebat despre remarcile lui Kadîrov, puternicul fondator al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, l-a felicitat pe liderul cecen.

„Ramzan – ești un om tare!” a declarat Prigozhin, cunoscut drept bucătarul lui Putin datorită contractelor de catering ale companiei sale la Kremlin, într-un comunicat. „Toți acești ticăloși ar trebui trimiși desculți pe front cu arme automate”.

Când a fost întrebat dacă cuvintele sale ar trebui să fie considerate o critică la adresa Ministerului Apărării, Prigozhin și-a stins răspunsul cu ironie: „Doamne ferește”.

„Aceste declarații nu sunt o critică, ci doar o manifestare de iubire și sprijin”, a declarat Prigozhin, despre care Statele Unite spun că conduce o armată de mercenari care s-a amestecat în conflicte în Africa și în Siria.

„Eu, și Ramzan Akhmatovici cu atât mai mult, suntem cei mai cultivați dintre oameni”, a spus Prigozhin, folosind patronimicul lui Kadîrov în semn de respect.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...