Declarația oficială a Ministerului rus al Apărării după ofensiva ucraineană. Cum au justificat cuceririle armatei lui Zelenski

Ana Anitoiu 11.09.2022, 08:49
Declarația oficială a Ministerului rus al Apărării după ofensiva ucraineană. Cum au justificat cuceririle armatei lui Zelenski

Purtătorul de cuvânt al Ministerul rus al Apărării a făcut o declarație oficială după ofensiva ucraineană din orașul Izium, reședință de raion din regiunea Harkov, în urma căreia forțele armate ale lui Vladimir Putin s-au retras. Iată cum a justificat instituția cuceririle armatei lui Volodimir Zelenski.

Ministerul rus al Apărării, despre retragerea trupelor după ofensiva ucraineană

Deși a recunoscut că trupele s-au retras din regiune, în urma ofensivei ucrainene, Ministerul rus al Apărării susține că este vorba, de fapt, despre o regrupare a soldaților, nicidecum despre o capitulare a lor.

„Pentru a atinge obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale pentru eliberarea Donbassului, s-a decis regruparea forțelor ruse staționate lângă Balakleia și Izium pentru a spori eforturile în direcția Donețk”, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Conform purtătorului de cuvânt, în ultimele trei zile a avut loc o operațiune de reorganizare și redistribuire a grupării Izium-Balakleia în Republica Populară Donețk (RPD).

Declaratia oficiala a Ministerului rus al Apararii dupa ofensiva ucraineana
Trupele rusesti, in retragere dupa o contraofensiva ucraineana

Contraofensiva ucraineană ar fi provocat un colaps al trupelor rusești

Pe de altă parte, contraofensiva ucraineană începută luni, ce a depășit așteptările experților, pare să fi provocat un colaps catastrofal al trupelor rusești din regiunea Harkov. Acestea fie sunt distruse sau capturate în luptă, fie se retrag în debandadă, lăsând în urma lor armament și muniție.

Vineri seară, a apărut informația că trupe ucrainene se apropie de Kupyansk. Ulterior, sâmbătă dimineață, s-a aflat că acest nod logistic important pentru forțele Moscovei era cucerit deja de trupele Kievului.

Ulterior, după doar câteva ore, a fost transmis și că alte două orașe importante din Ucraina, Izium și Liman, au fost părăsite de trupele rusești, deoarece soldații s-ar fi temut să nu fie încercuiți de forțele ucrainene, spre dezamăgirea liderului rus Vladimir Putin.

Un general cu patru stele în retragere, fost comandant al forțelor americane în Europa, Mark Hertling, a declarat că fără îndoială, forțele ucrainene execută o manevră strălucită axată pe obiective de teren pentru a-i „termina” pe ruși, iar aceștia îi ajută, deoarece fac foarte puțin pentru a riposta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...