Gruparea de mercenari ruși Wagner a rămas fără luptători. Acum încearcă să recruteze infractori condamnați

Mihnea Tălău 20.09.2022, 08:08
Gruparea de mercenari ruși Wagner a rămas fără luptători. Acum încearcă să recruteze infractori condamnați

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că Grupul Wagner, o companie militară privată rusă, încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori condamnați pentru a lua parte la războiul Rusiei din Ucraina, dar mulți dintre ei refuză să se alăture.

În urma pierderilor însemnate de efectiv s-a trecut la recrutarea prizonierilor

„Informațiile noastre indică faptul că Wagner a suferit pierderi mari în Ucraina, în special și fără surpriză în rândul luptătorilor tineri și fără experiență”, a declarat oficialul american reporterilor, vorbind sub protecția anonimatului.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni Grupului Wagner, acuzându-l de operațiuni clandestine în numele Kremlinului, transmite Reuters.

Președintele Vladimir Putin a declarat că grupul nu reprezintă statul rus, dar că contractorii militari privați au dreptul de a lucra oriunde în lume, atât timp cât nu încalcă legislația rusă.

Oficialul american a indicat videoclipuri recente de pe rețelele de socializare, care păreau să îl arate pe Evgheni Prigozhin, cu care Departamentul Trezoreriei SUA și Uniunea Europeană au afirmat că Grupul Wagner are legături, încercând să recruteze prizonieri.

Videoclipul părea să-l arate pe Prigozhin încercând să recruteze prizonieri ruși, precum și tadjici, belaruși și armeni.

Luptătorii Grupului Wagner acuzați de crime de război

Luptătorii Grupului Wagner au fost acuzați de grupuri de apărare a drepturilor și de guvernul ucrainean că au comis crime de război în Siria și în estul Ucrainei începând din 2014.

În iulie, serviciile de informații militare britanice au declarat că Rusia a folosit Wagner pentru a-și întări forțele din prima linie în conflictul din Ucraina.

Rusia a suferit între 70.000 și 80.000 de victime, ucise sau rănite, de când a început invazia sa în Ucraina, a declarat Pentagonul luna trecută.

Ucraina și-a extins luni controlul asupra teritoriilor recent recucerite, în timp ce trupele au mărșăluit mai departe spre est în zonele abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potențial asalt asupra forțelor de ocupație din regiunea Donbas.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...