Se strâng rândurile în USR împotriva lui Cătălin Drulă: Ne ducem în jos

Gabriela del Pupo 23.06.2022, 13:20
Se strâng rândurile în USR împotriva lui Cătălin Drulă: Ne ducem în jos

Facțiunea „Curaj” din cadrul USR a avut prima dezbatere pentru a alege un contracandidat la șefia partidului care să îi facă față lui Cătălin Drulă. Cei care fac parte din această tabără au de ales între primarul Brașovului Alain Coliban, deputatul Cătălin Teniță sau Mihai Polițeanu tot deputat. De asemenea Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu și-a anunțat candidatura. Dincolo de șansele reale ca aceștia să preia conducerea USR, în condițiile în care Dacian Cioloș încă adună oameni din rândul foștilor membrii PLUS pentru noua sa formațiune politică REPER, aceste alegeri dezvăluie ce se întâmpla de fapt în interiorul partidului atunci când Biroul Național decidea să excludă sau să sancționeze anumite comportamente.

Alain Coliban despre conflictele din partid ” De câte ori trebuie să fac o ierarhizare deschid un Excel”

Întrebat despre cele mai urâte momente pe care le-a trăit în partid Alain Coliban spune că este este greu de contorizat câte astfel de momente a trăit de-a lungul timpului. De altfel și audiența a izbucnit în râs la auzul unei astfel de întrebări. Facțiunea „Curaj” este formată în majoritate din foști membrii PLUS, dar care aleg în contextul în care liderul Dacian Cioloș inițiază o nouă formațiune, să rămână în USR chiar dacă aripa creată de Dan Barna și preluată de Cătălin Drulă deține monopolul puterii și al deciziilor la nivel național.

„De câte ori trebuie să fac o ierarhizare deschid un Excel, acum le voi lua așa alandala. Zicea un coleg de-al meu că politica scoate ce-i mai urât din oameni, cu toate acestea este singurul mod de a putea face bine celorlalți. Mi s-a întâmplat ca la o lună de când am fost ales parlamentar să mi se spună, ah tu vei fi traseist și vei pleca la alt partid. Pentru mine a fost un foarte mare șoc. Și a fost un prim moment în care m-am gândit, eu de fapt ce caut aici?

Adică, nu ar fi mai bine să îmi văd de treaba mea? Pentru că părea că ne mințim și că mă mint că mi-am găsit tribul de oameni care sunt orientați în aceeași direcție. Au continuat momentele urâte, au continuat cu circurile din excluderi, toate ședințele de Birou Național în care nu făceam altceva ore întregi decât un simulacru cu rezultat binecunoscut” spune Alain Coliban.

„Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne reconectăm la stradă, unde USR s-a născut”

În cadrul dezbaterilor de ieri, principalul reproș adus actualului președinte interimar a fost bazat pe faptul că acesta și-ar folosi autoritatea de care a dat dovadă ca Ministru al Transporturilor, atunci când l-a înfruntat pe Ion Rădoi împreună cu directorul Metrorex, Cătălin Paraschiv, și în interiorul partidului. Contracandidații săi la șefia partidului au spus că „ranga lui Drulă” este bună în afara partidului dar nu și în interiorul lui.

„Contractul social pe care l-am avut cu românii, mai ales în perioada 2016-2020 a fost slăbit. Noi am crescut pe câteva teme, mai ales anticorupție, stat de drept, pe de o parte, prin campania Fără Penali în Funcții Publice, și a doua a fost competiția politică publică, reforma legilor electorale, campania Oameni noi în politică. Am început să ne adresăm tuturor și de fapt nimănui. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne reconectăm la stradă unde USR s-a născut și să refacem legăturile cu societatea civilă.” a spus deputatul Mihai Polițeanu în cadrul dezbaterilor.

Soluția pentru salvarea partidului din partea acestui candidat este aplicarea unui set de norme în statutul partidului asemănătoare celor din justiție.

„Ne uităm acum că avem 10%, best case scenario”

Întrebat fiind despre scăderea în sondaje a partidului după alegerile europarlamentare din 2016 când USR a uimit prin procentul obținut, Cătălin Teniță a spus că partidul trebuie să ia în calcul și bazinul de votanți care se prezintă la alegerile parlamentare, locale sau prezidențiale.

„Noi ne-am dus destul de rău în jos. Nu este vorba că a fost un val, a fost dar pe de altă parte scăderea a fost continuă și până la urmă nici nu mai contează cât de mult ne-am îmbătat noi cu apă rece pentru că ne uităm acum că avem 10%, best case scenario. Dacă se mai fac încă o dată sondajele pentru iulie eu spun că suntem și mai jos. Este o chestiune de dinamică proastă în viziunea electoratului. Ne ducem în jos.” spune Cătălin Teniță.

Acesta a mai precizat în cadrul dezbaterilor că la nivel înalt USR ar trebui să facă compromisuri, însă fără a le ascunde de restul partidului sau fără a prezenta motivații pentru restul membrilor pentru deciziile luate în Biroul Național așa cum s-a întâmplat și până acum.

Candidatură independentă, Octavian Berceanu

Exact în același timp cu dezbaterile organizate de o parte a USR PLUS, fostul șef al Gărzii de Mediu, fost și actual activist de mediu recunoscut la nivel internațional, Octavian Berceanu, și-a anunțat și el candidatura. Acesta a mai candidat pentru șefia USR București unde a fost învins de către Vlad Voiculescu, propunerea PLUS în lupta pentru desemnarea unui candidat pentru Primăria Capitalei. Atunci susținerea PNL pentru Nicușor Dan a cântărit mai mult în ochii USR PLUS decât desemnarea unui candidat propriu.

„Am depus candidatura pentru preşedinţia USR PLUS, în competiţia internă a partidului. ‘USR e vocea tuturor!’ Candidez pentru funcţia de preşedinte al USR PLUS pentru că membrii au dreptul să-şi exprime liber părerile, să fie înţeleşi şi susţinuţi. Candidez pentru că cetăţenii români au votat ca să-i reprezentăm, necondiţionat, indiferent de cât de greu ne este. Asta vom face”, a scris Berceanu, miercuri seara, pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe