Ludovic Orban reacționează după stenogramele apărute în cazul Metrorex: „Ion Rădoi a apelat la mine să intervin pe lângă ministrul transporturilor pentru stoparea acțiunii”

Gabriela del Pupo 17.05.2022, 12:57
Ludovic Orban reacționează după stenogramele apărute în cazul Metrorex: „Ion Rădoi a apelat la mine să intervin pe lângă ministrul transporturilor pentru stoparea acțiunii”

Ludovic Orban vine cu precizări după ce, în urma stenogramelor apărute ieri în presă în cazul Rădoi, a fost prezentat ca un colaborator al liderului sindical la care acesta a apelat. Fostul președinte al PNL spune că Ion Rădoi a apelat la el pentru a-l convinge pe partenerul de coaliție să renunțe la acțiunea demolării chioșcurilor de la metrou, însă nu ar fi acționat în consecință.

„Din păcate, am văzut foarte multe interpretări total eronate ale informațiilor prezentate”

Ludovic Orban spune că nu era conștient de ancheta pe care o efectua DNA la vremea respectivă și că nu a acționat în nici un fel pentru a stopa acțiunea de eliberare a spațiilor de la metrou. Reamintim că în stenogramele din rechizitoriul întocmit de procurorii de la DNA se pot identifica mai multe acțiuni pentru care Ion Rădoi este anchetat, și chiar dacă s-au concretizat doar o grevă spontană și un protest al angajaților, discuțiile au vizat inclusiv tentative de asasinat.

„Ieri au apărut articole pe mai multe site-uri de știri care prezintă stenograma unei convorbiri dintre mine și Ion Rădoi. Dialogul face parte din dosarul întocmit de DNA liderului sindical de la metrou și este înregistrat de procurori în baza unui mandat de ascultare emis probabil pentru Rădoi în perioada în care ministrul transporturilor pornise acțiunea de demolare a spațiilor comerciale de la metrou.

Din păcate, am văzut foarte multe interpretări total eronate ale informațiilor prezentate de media cu privire la acest episod. Aceste interpretări se datorează și modului de prezentare a știrii. Se știe că foarte mulți oameni, când se informează asupra evenimentelor din media, citesc titlul și văd poza. Nu toți cititorii au timpul necesar pentru a parcurge articolul în integralitate. Atât timp cât unele publicații au dat poze cu mine și cu Rădoi și au pus un titlu care cuprinde apelativele folosite de interlocutori, sunt mulți care au rămas cu impresia provocată de titlu și de poză.

De aceea am simțit nevoia să fac această postare, pentru a accentua ceea ce consider eu că este important, relevant în știrea respectivă”, scrie Ludovic Orban pe pagina de Facebook.

„Dispuneam de pârghiile de putere necesare pentru a face o astfel de intervenție, dar ea ar fi fost ilegală”

Orban mai precizează că având în vedere poziția sa de la vremea respectivă ar fi putut cere o discuție cu ministrul Drulă, dar având în vedere că acțiunea de eliberare a spațiilor a venit în urma unor contracte expirate, ar fi fost ilegal să pună o astfel de presiune pe decidenții responsabili cu demolările.

„Ion Rădoi a apelat la mine să intervin pe lângă ministrul transporturilor pentru stoparea acțiunii de demolare a spațiilor comerciale de la metrou, cărora le expiraseră contractele. La vremea respectivă eram președintele principalului partid de guvernământ și președintele Camerei Deputaților.

Dispuneam de pârghiile de putere necesare pentru a face o astfel de intervenție, dar ea ar fi fost ilegală. Ca atare, nu am întreprins niciun demers pe lângă ministrul Cătălin Drulă pentru a îl determina să se oprească din acțiunea demarată, fapt confirmat de rechizitoriu. În mod evident, nu cunoșteam la vremea respectivă despre interceptarea făcută în cazul lui Rădoi și nici despre cercetarea penală declanșată.

Sper că această conduită, surprinsă fără voia mea cu acest prilej, arată și cârcotașilor de serviciu ce fel de om sunt.”, a mai scris Ludovic Orban.

Ion Radoi a fost pus sub control judiciar

Ce se arată în conținutul stenogramelor?

Din conversația monitorizată de anchetatori reiese clar faptul că Ion Rădoi obținuse întâlnirea cu Ludovic Orban în care urma să îi solicite intervenția sa pe lângă ministrul Transportului de atunci, Cătălin Drulă. De asemenea relația dintre cei doi este evident cordială din apelativele cu care aceștia se adresează unul altuia.

”LUDOVIC ORBAN: El Maximo!

RĂDOI ION: Ei, o juma’ de Maximo, față de Marele Președinte la pătrat!

LUDOVIC ORBAN: Ce faci?

RĂDOI ION: Ce să fac? Iată că… hm, cu ale mele, cum se văd așa, de la distanță. Și mai mă uit și la ale tale, că pentru mine LUDOVIC ORBAN va rămâne prieten toată viața!

LUDOVIC ORBAN: Păi, normal!

RĂDOI ION: Și… cred, cred că trebuie să dăm puțin ochi-n ochi… că nu, mai…nu știu, să mai contăm puțin, că nu-mi place ce vor oamenii ăștia.
RĂDOI ION: Și care m-am întâlnit cu el la ușă când Președintele la pătrat a împlinit 58 de ani, eu eram… A venit, m-a bătut pe umăr la ușă acolo, că eu eram în hol.

LUDOVIC ORBAN: Da…?

RĂDOI ION: Că acolo o… așa, o nuanță, o atenție am trimis-o la partid, că puteam așa…

LUDOVIC ORBAN: Mersi!… [neinteligibil]…

RĂDOI ION: Ei… în fine! Nu-i nicio problemă! Nicio problemă!

LUDOVIC ORBAN: Îhî! Nu fi supărat!

RĂDOI ION: Și…

LUDOVIC ORBAN: …[neinteligibil]…

RĂDOI ION: …că vrea el o întâlnire tete-a-tete. Zic: ”Acum, după atâta vreme vrei tete-a-tete?! ”, zic: ”Hm… după ce spune președintele!”

LUDOVIC ORBAN: Îhî.

RĂDOI ION: Și așa s-a încheiat. Și acum, chiar dacă vorbim la telefon, dar trebuia să transmit mesajul ăsta. Și îl întreb pe președinte la pătrat când… când ne putem întâlni?

LUDOVIC ORBAN: Săptămâna viitoare, marți sau miercuri… [neinteligibil]…

RĂDOI ION: Pentru câteva, pentru câteva minute, nu trebuie… Că nu ne trebuie…

LUDOVIC ORBAN: Da, mă, săptămâna viitoare, marți sau miercuri!

RĂDOI ION: Bun! Hai!

LUDOVIC ORBAN: Îhî. Dă-mi un semnal dimineață…

RĂDOI ION: Să fie când, în jur de prânz, așa? Da? De dimineață?

LUDOVIC ORBAN: Da, dimineață dă-mi! Eu sunt, de la 08:00 plec de-acasă.

RĂDOI ION: Am înțeles.

LUDOVIC ORBAN: Dă-mi un telefon când sunt în mașină și stabilim, da?

RĂDOI ION: Am înțeles, Presidente! Așa rămâne!

LUDOVIC ORBAN: Te îmbrățișez, CORNEL!

RĂDOI ION: Toate cele bune, o seară bună! Numai bine!

LUDOVIC ORBAN: Toate bune! Pa! Pa!”, se arată în stenogramele DNA.

Urmăriți Impact.ro și pe