EXCLUSIV

Se scumpește zahărul și în România. În Ungaria rafturile sunt goale. Specialist: „Cel puțin până la anul, în august, nu văd o penurie”

Gabriela del Pupo 01.09.2022, 16:11
Se scumpește zahărul și în România. În Ungaria rafturile sunt goale. Specialist: „Cel puțin până la anul, în august, nu văd o penurie”

În Ungaria plafonarea prețurilor la anumite alimente de bază, dar și costurile de producție mari, au dus la o penurie de zahăr pe rafturile magazinelor. Producătorii nu au mai cultivat suprafețe însemnate ca în anii trecuți, iar specialiștii anunță o criză a zahărului, care va afecta și prețul dulciurilor din marile supermarketuri. Impact.ro a stat de vorbă cu Gheorghe Bejan, directorul executiv al Patronatului Zahărului din România, care spune că prețurile vor crește și la noi.

„Vinzi marfa cu prețul cu care o vei cumpăra în viitor pe următoarea”

La produsele alimentare, distribuitorii trebuie să își asigure continuitatea activității prin faptul că își iau o marjă de siguranță în privința prețurilor. Astfel că, dacă piața dă semne că prețurile vor crește, se va scumpi respectivul produs pentru a asigura continuitatea. Din păcate, chiar dacă în România nu vom avea rafturile goale, se pare că vom  plăti mai mult pentru produsele pe bază de zahăr.

„Judecata este așa: la prețul unei mărfi alimentare, vinzi cu prețul cu care o vei cumpăra în viitor pe următoarea. Trebuie să îți faci calcule astfel încât să mai ai bani să mai cumperi materie primă. Cât va fi materia primă peste 6 luni? Acum vând tot ce am, astfel încât, să vând materie primă în viitor, iar dacă trendul este crescător, 10% din consum, înseamnă că va crește în paralel cu creșterea pieței. Depinde foarte mult de prețul mondial”, spune Gheorghe Bejan.

Au crescut atât costurile de producție, cât și cele de transport și distribuire a produselor. De fapt, aceste creșteri generează stabilirea costului la raft care poate fi mai mare decât dublul celui cu care se achiziționează de la producător.

„Nu doar costurile de producție contează, pentru că atunci când ajunge la raft prețul le adună pe toate: transport, import, depozitări, tot ce consumă energie. Peste prețul de producție se adună toate. Asta cumpărăm noi. Poate să fie trei lei pe piață și un leu și 50 de bani la producție, dar un leu și 50 de bani diferență ar putea să fie și mai mult decât costul de producție”, mai precizează specialistul.

„Moldovenii nu mai vând nimic”

Ungaria nu a fost singura țară care a luat măsuri pentru a asigura necesarul de alimente de larg consum pentru populație. Republica Moldova a avut însă o altă abordare decât cea a plafonării prețurilor.

„Noi cu circulația stăm bine. Moldovenii nu mai vând nimic, au impus o restricție de export, cred că au pus la toate. Noi suntem deocamdată într-o relație cu Ucraina, surplusul lor vine și spre noi, ce au pentru export. Din acest motiv spun că, cel puțin până la anul, în august, nu văd o penurie”,  concluzionează Gheorghe Bejan.

De care dulciuri trebuie sa ne ferim in perioada sarbatorilor

Care este explicația specialiștilor unguri pentru producția din magazine?

Specialiștii din Ungaria spun că motivul producției interne insuficiente este că prețul zahărului și cel al sfeclei de zahăr a fost nejustificat de scăzut în ultimii ani. Drept urmare, producătorii au redus în fiecare an suprafața cultivată cu sfecla de zahăr. Situația a fost agravată și mai mult de seceta din acest an, conform G4media.

„Pe piaţa mondială, zahărul a fost tot mai ieftin timp îndelungat, însă anul trecut situaţia s-a schimbat pe neaşteptate, ceea ce trebuie să fie luat în calcul şi de producătorii de dulciuri”, a declarat pentru ziarul Népszava secretarul general al Asociaţiei Producătorilor de Dulciuri din Ungaria, Gábor Intődy.

Anul acesta, producătorii nu vor realiza nici un sfert din consumul intern. Pentru comercianți afacerile ies în pierdere, deoarece şi preţul acestui produs a fost plafonat în Ungaria.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...