Produsele care conţin acest ingredient trebuie evitate. Specialiştii atrag atenţia: „De 200 de ori mai dulce decât zahărul”

Ioana Bucur 07.02.2022, 20:44
Produsele care conţin acest ingredient trebuie evitate. Specialiştii atrag atenţia: „De 200 de ori mai dulce decât zahărul”

Drumurile până la supermarket ajung să fie făcute, de cele mai multe ori, în mare grabă, iar tocmai această cursă contra cronometru ne face să analizăm superficial, poate chiar deloc, ce punem în coșul de cumpărături. O greșeală uriașă. Trebuie să știm că produsele care conțin acest ingredient trebuie evitate, în condițiile în care acesta ar fi „de 200 de ori mai dulce decât zahărul”. Ce spune unul dintre cei mai cunoscuți și respectați medici din România.

Ce spune un medic despre ingredientul care este „de 200 de ori mai dulce decât zahărul” 

Mereu grăbiți, mereu într-o cursă nebună pentru a bifa cât mai multe sarcini de lista zilnică, timpul petrecut în magazinele alimentare este de prea puține ori suficient pentru a putea citi cu atenție lista de ingrediente a produselor pe care le cumpărăm și apoi le consumăm.

Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea trage un mare semnal de alarmă, punctând fapul că românii trebuie să fie mult mai atenți când sunt la cumpărături. Riscurile la care ne expunem tocmai din pricina faptului că suntem mereu pe grabă și facem alegeri nepotrivite nu sunt deloc de neglijat.

În primul rând, spune specialistul, trebuie să ne obișnuim să citim mereu eticheta produselor, precizând că cel mai bun supliment alimentar pentru organism este mâncarea cât mai naturală, luată, dacă se poate, „de la țară”.

„Cel mai bun supliment alimentar pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.

Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. Este bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. Unele sunt teribil de periculoase”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Produsele care conţin acest ingredient trebuie evitate. Specialiştii atrag atenţia „De 200 de ori mai dulce decât zahărul”

„Produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele”

Medicul a dat ca exemplu un ingredient întâlnit în compoziția multor produse alimentare – E 951 – un îndulcitor și potențiator de arome sintetic, de 200 de ori mai dulce decât zahărul.

„Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere. Prin urmare, produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele.

Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a subliniat Vlad Ciurea.

Unde se găsește:

  • E951 aspartam este utilizat în băuturi nealcoolice (băuturi aromate pe bază de apă, de lapte și produse derivate din lapte, sau produse pe bază de sucuri de fructe) cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr;
  • E951 aspartam se folosește și în deserturi și produse similare, doza acceptată de legislația în vigoare este de 1000 mg/kg (deserturi aromate pe bază de apă, preparate pe bază de lapte, deserturi pe bază de fructe și legume, de ouă, de cereale, de grăsimi) cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr;
  • E951 aspartam se găsește și în snacks-uri pe bază de amidon, în nuci și alune glasate preambalate, uscate și cu adaosuri de arome;
  • E951 aspartam este și în cerealele pentru micul dejun.
  • E951 aspartam nu lipsește din produsele de cofetărie ( pe bază de cacao sau fructe uscate, pe bază de amidon, în paste tartinabile pe bază de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi) cu valoare energetică redusă sau fără zahăr.
  • E951 aspartam se mai găsește și în diverse produse de cofetărie fără zahăr.
  • În guma de mestecat, în dropsuri pentru împrospătarea respirației, fără zahăr.
  • În băuturi nealcoolice și alcoolice (cidru și rachiu de pere, bere fără alcool sau cu un conținut redus de alcool.
  • În băuturi spirtoase, vin și băuturi nealcoolice se adaugă E951 aspartam în cantitate de 600 mg/L. Aceeași doză este admisă și în băuturile spirtoase cu o concentrație de alcool de până la 15% vol.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...