Se schimbă vârsta de pensionare în România, este inevitabil: o soluție ”corectă, echilibrată și constituțională”

Gabriel Peneș 15.03.2023, 10:10
Se schimbă vârsta de pensionare în România, este inevitabil: o soluție ”corectă, echilibrată și constituțională”

Problema vârstei de pensionare a devenit, alături de cea a pensiilor speciale, una dintre temele „fierbinți” ale politicii din România, la ora actuală. În acest context, vicepremierul și președintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat că „nu e bine să ieși la pensie la 50 de ani” și să primești pensie de serviciu.

Se schimbă vârsta de pensionare în România, este inevitabil

Vărsta de pensionare este, la ora actuală, de 62 de ani, pentru femei și de 65 de ani, pentru bărbați, urmând ca prima să crească progresiv astfel încât, în 2035, vârsta de pensionare a femeilor s-o egaleze pe cea a bărbaților. Pe de altă parte, există unele categorii care se pot pensiona mult mai devreme decât vârsta standard și, în același timp, beneficiază de pensii de serviciu sau, altfel spus, pensii speciale.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, este de părere că acele categorii de persoane care primesc pensii de serviciu ar putea beneficia de aceste pensii, însă nu la vârsta de 50 de ani, ci la vârsta general acceptată pentru pensionare.

”Din punctul meu de vedere, nu e bine să ieşi la pensie la 50 de ani şi să primeşti pensie de serviciu. Poţi să primeşti pensia de serviciu dacă ai ieşit mai devreme la pensie, dar după ce ajungi la vârsta de pensionare valabilă pentru toată lumea.

Fiindcă şi eu pot să ies la 60 de ani, dacă am anii corespunzători, dar primesc o penalizare până la 65 de ani. Asta trebuie să fie valabil şi pentru judecători, şi pentru procurori, şi pentru poliţişti şi pentru toţi cei care pot în acest moment să se pensioneze mai repede. Eu spun care este punctul meu de vedere”, a declarat Kelemen Hunor, luni seară, la B1 TV.

Se schimbă vârsta de pensionare în România, este inevitabil: o soluție ”corectă, echilibrată și constituțională”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, vicepremier al guvernului, consideră că nu este n0rmal ca cei care se pensionează la 50 de ani să beneficieze de pensie de serviciu

O soluție ”corectă, echilibrată și constituțională”

El a adăugat că soluţia avansată pentru problema acestor pensii va fi una ”perfect constituţională”.

„Nu ne dorim o lege care după aceea pică la CCR. Nu ne putem juca cu acest subiect, şi nu numai din cauza banilor europeni”, a spus Hunor.

Vicepremierul a susţinut că nu este normal ca pensia unei persoane să depăşească venitul pe care aceasta l-a avut în perioada în care se afla în activitate.

„Dorinţa noastră este să găsim o soluţie corectă echilibrată şi constituţională, pentru că nimeni nu doreşte să pice la Curtea Constituţională, pentru că atunci iar o luăm de la capăt”, a punctat Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, Hunor a arătat că până la sfârşitul lunii martie va exista o formă finală a legii pensiilor speciale, aceasta urmând să fie una corectă, echilibrată şi constituţională.

„Cu pensiile speciale – eu cred că până la sfârşitul lunii martie vom avea o formă finală a legii. Avem un grup de lucru, şi de la noi sunt doi specialişti, şi de la celelalte partide, vor veni în coaliţie şi, pe baza raportului Băncii Mondiale şi pe baza direcţiei date de coaliţie, sunt convins că lucrurile până la termenul stabilit şi asumat de România vor fi rezolvate. N-o să facem un lucru care nu corespunde principiilor din Constituţie”, a mai declarat liderul UDMR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....