Se schimbă sistemul de vot la Eurovision 2023. Este o premieră în istoria concursului

Beatrice Dumitru 23.11.2022, 13:31
Se schimbă sistemul de vot la Eurovision 2023. Este o premieră în istoria concursului

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a anunțat că din anul 2023 are loc o schimbare majoră la Eurovision referitoare la sistemul de vot pentru ca telespectatorii să-și poată susține favoriții. Aceasta este o premieră în istoria concursului. Iată ce se întâmplă de anul viitor cu sitemul de vot la Euovision.

Schimbarea făcută la sistemul de votare

Ediția concursului Eurovision 2023 se va desfășura în Anglia, la Liverpool, în numele ţării câştigătoare din acest an, Ucraina. Grupul ucrainean Kalush Orchestra a obținut trofeul la cea de-a 66-a ediţie a Eurovosion cu piesa „Stefania”, cu un număr record de puncte, 439, în urma voturilor exprimate de public, dar Kievul nu poate organiza marea competiție muzicală din cauza războiului cu Rusia.

Pentru ediția de la Liverpool, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a anunțat o schimbare majoră privind sistemul de votare la Eurovision. Astfel, din 2023, telespectatorii din ţările care nu participă la concurs vor putea să îşi voteze artiştii preferaţi, pentru prima dată în istoria competiției. Aceștia vor putea să voteze pe o platformă online securizată, iar lista completă cu ţările eligibile va fi publicată cu puţin timp înaintea concursului

Se schimbă sistemul de vot la Eurovision 2023. Este o premieră în istoria concursului
Formația Kalush Orchestra din Ucraina a câștigat Eurovision 2022.

Voturile din ţările care nu participă la concurs vor fi combinate pentru a crea un set de punctaje cu aceeaşi pondere ca o ţară care participă atât în semifinală, cât şi în marea finală”, au anunţat reprezentanţii EBU, citați de Mediaflux.ro.

Costuri mai mari la Eurovision 2023

Trei țări, Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord, au anunțat că nu vor participa la Eurovision Song Contest 2023 din cazua costurilor foarte mari, după ce nici anul anul trecut nu și-au trimis reprezentanții în faza finală a concursului.

Participanților li s-a cerut să plătească a taxă mai mare pentru a compensa banii pierduți după excluderea Rusiei din concurs. Suma nu este făcută publică, însă costul total între toți participanții ajunge, de obicei, la aproximativ cinci milioane de euro. Gazda concursului muzical Eurovision plătește o sumă suplimentară.

Cele două semifinale ale concursului Eurovision 2023 vor avea loc la Liverpool, pe 9 și 11 mai, în timp ce finala este programată la data de 13 mai. Regatul Unit a găzduit concursul muzical de opt ori pănă acum, cea mai recentă ediție fiind în 1998, la Birmingham.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...