Retragere neașteptată de la Eurovision 2023. După Macedonia de Nord și Muntenegru, Bulgaria își anunță absența din competiție

Ana Anitoiu 21.10.2022, 08:16
Retragere neașteptată de la Eurovision 2023. După Macedonia de Nord și Muntenegru, Bulgaria își anunță absența din competiție

Au fost anunțate retrageri neașteptate de la concursul muzical Eurovision 2023. Două state au transmis că nu vor participa și au precizat motivul pentru care nu vor mai fi reprezentate de niciun artist în competiție, în acest an.

Bulgaria și-a anunțat retragerea de la Eurovision 2023

Update vineri, 21 octombrie 2022. Bulgaria a anunțat că nu va participa nici ea la concursul muzical Eurovision 2023. Acest anunț a fost făcut după ce radiodifuzorii din Macedonia de Nord şi Muntenegru au confirmat că nu vor concura, în contextul în care a fost majorată taxa de participare.

Conform BBC News, participanților li s-a cerut să plătească mai mult pentru a compensa banii pierduți după excluderea Rusiei din concurs. Suma nu este făcută publică, însă costul total între toți participanții ajunge de obicei la aproximativ 5 milioane de euro. Gazda concursului muzical Eurovision plătește o sumă suplimentară.

Știrea inițială:

Macedonia de Nord și Muntenegru s-au retras de la Eurovision 2023. Care este motivul

Mai exact, Macedonia de Nord și Muntenegru au anunțat că nu vor participa la ediția Eurovision 2023. Radiodifuzorii din aceste țări au explicat care este motivul retragerii din competiție.

„Pe lângă costurile semnificative ale taxei de înscriere, precum și costul șederii în Regatul Unit, ne-am confruntat cu o lipsă de interes din partea sponsorilor.

Astfel, am decis să direcționăm resursele existente către finanțarea proiectelor naționale curente și planificate, precum și a reformelor organizaționale și de programe”, a explicat radiodifuzorul din Muntenegru, conform site-ului dedicat concursului Eurovision.

La rândul lui, radiodifuzorul macedonean a anunțat că din cauza crizei economice și energetice și a costurilor ridicate, Macedonia de Nord nu va lua parte la Eurovision Song Contest 2023.

Retragere neasteptata de la Eurovision 2023
Kalush Orchestra, care a reprezentat Ucraina la Eurovision 2022 si a castigat concursul

Concursul Eurovision 2023, găzduit de Regatul Unit, în numele Ucrainei

Eurovision 2023 va fi găzduit de Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, la Liverpool, în numele Ucrainei, în contextul războiului ce a fost declanșat în această țară de președintele rus Vladimir Putin la data de 24 februarie. Ucraina a luat trofeul Eurovision la cea mai recentă ediție a concursului, după ce a fost reprezentată de Kalush Orchestra.

Astfel, cele două semifinale ale concursului Eurovision 2023 vor avea loc la Liverpool, pe 9 și 11 mai, la fel ca și finala, ce a fost programată la data de 13 mai. Regatul Unit s-a clasat pe locul al doilea la ediţia din acest an.

În total, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a găzduit concursul muzical Eurovision de opt ori. Cel mai recent, a fost gazda acestei competiții în anul 1998, când spectacolul a avut loc la Birmingham.

Macedonia de Nord a participat pentru prima dată la Eurovision în anul 1998 și a concurat în total de 21 de ori. Până în 2018, a luat parte la această competiție sub numele de FYR Macedonia – Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Cel mai bun rezultat al acestei țări a fost în 2019 , când Tamara Todevska a ocupat locul 7 în clasamentul final, cu melodia „Proud”.

Muntenegru a participat la Eurovision Song Contest în total de 12 ori, începând din anul 2007. Această țară a fost reprezentată în finală de doar două ori: în 2014, cu melodia „Moj Svijet”, interpretată de Sergej Cetkovic, iar în 2015 cu melodia „Adio”, interpretată de Knez, care a ocupat locul 13, obținând astfel cel mai bun rezultat pentru acest stat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...