România va participa la ediția de anul viitor a Eurovision, care se va desfășura în orașul britanic Liverpool, chiar dacă taxă de participare s-a mărit și trebuie să plătească o sumă considerabilă. Concursul ar fi trebuit să fie găzduit de Ucraina, dar nu poate organiza marea competiție muzicală din cauza războiului.
Trei țări, Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord, au anunțat că nu vor participa la Eurovision Song Contest 2023 din cazua costurilor foarte mari, după ce nici anul anul trecut nu și-au trimis reprezentanții în faza finală a concursului.
Deși surse din televiziunea publică au confirmat creșterea taxei de participare, România se va alinia la startul concursului Eurovision din 2023 chiar și în aceste condiții. Taxa de participare pe care România ar trebui să
o achite către Uniunea Europeană de radio și Televiziune (EBU) este de aproximativ 115.000 de euro.
„Decizia a fost deja luată, iar televiziunea publică va organiza din nou competiția internă și va încerca iar o prezență specială la faza internațională. Cât privește creșterea taxei de participare, despre care a scris inclusiv presa internațională, nu vorbim decât despre o majorare cu 10 sau 15 procente a sumei anuale pe care obișnuiam să o plătim. Nici pomeneală despre o dublare a sumei, așa cum s-a speculat pe ici, pe colo”, au precizat sursele citate pentru playtech.ro.
EBU a transmis luna trecută televiziunilor membre că a fost nevoită să majoreze taxele anuale ale țărilor participante, deoarece Rusia a fost dată afară din organizarea competiției și avea o cotizație importantă la bugetul anual al concursului.
Bugetul pentru preselecția națională și pentru participarea la faza de la Liverpool se va ridica la aproximativ 300.000 de euro. Potrivit surselor citate, acesta „e un buget care va acoperi toate nevoile, fiind bine cântărit”.
„Puțină lume știe, dar nici anul acesta televiziunea publică nu a sărit peste pragul bugetului stabilit inițial. Mai mult, s-a realizat și o mică economie, fără ca nimeni dintre cei implicați în reprezentarea României să aibă ceva de suferit”, au adăugat sursele citate.
Pentru viitoarea preselecție, reprezentanții TVR au decis ca votul final în desemnarea melodiei câștigătoare să aparțină strict telespectatorilor, dar va exista un juriu de profesioniști care va analiza melodiile înscrise înainte de preselecția națională.
Anul acesta, România a fost reprezentată de WRS în finala Eurovision din Italia, cu piesa „Llamame”. Cea mai bună clasare a țării noastre în istoria participărilor la acest concurs este de două ori locul al treilea, prin Luminița Angel și trupa Sistem, în 2005, și Paula Seling și Ovidiu Cernăuțeanu, în 2010.