Se schimbă regulile pentru turiști. Cum vei putea călători în UE, începând cu 1 februarie

Cătălina Burghelea 28.01.2022, 07:52
Se schimbă regulile pentru turiști. Cum vei putea călători în UE, începând cu 1 februarie

În întreaga Europă, multe țări își înăspresc din nou regulile de călătorie din cauza creșterii variantelor de coronavirus Delta și Omicron. Situația din fiecare stat UE se poate schimba zilnic, ceea ce înseamnă că turiștii, turoperatorii și hotelurile trebuie să rămână extrem de flexibili. Uniunea Europeană a decis cine poate călători într-o țară străină, de la 1 februarie 2022.

Regulile de călătorie în UE s-au schimbat

UE recomandă eliminarea restricțiilor de călătorie pentru turiștii din Australia, Canada, Noua Zeelandă și alte câteva state din afara blocului comunitar. În timp ce SUA au fost eliminate de pe lista de călătorii sigure a UE, vizitatorii complet vaccinați din UE și Regatul Unit, care pot prezenta și dovada unui rezultat negativ al testului COVID, pot intra în State.

O altă veste este că Uniunea Europeană a schimbat regulile de călătorie pentru turiști. Începând cu 1 februarie, călătorii vor putea intra într-o țară străină în funcție de starea lor de sănătate. Nu mai este luat în considerare scenariul în care se află statul din care provin.

Ce se întâmplă în țările membre UE

Până acum, puteai călători în funcție de culoarea țării din care vii: verde, galben sau roșu. În funcție de asta, primeai diferite restricții. De la începutul lunii februarie însă, certificatul verde va fi condiția în funcție de care te vei putea plimba prin țările UE. Dacă nu ești vaccinat, va trebui să prezinți un test negativ făcut cu maximum 24 de ore înainte de intrarea într-o ţară străină.

Călătoriile în UE ar putea deveni mai ușoare, după ce statele membre au convenit, marți, asupra unor noi reguli pentru turiști. Autoritățile vor ține cont de situația individuală a oamenilor, nicidecum de situația medicală din țara de origine.

Ce se întâmplă cu copiii de peste trei ani când se întorc în România dintr-o țară aflată pe lista roșie

Cum rămâne cu certificatul verde

Ca parte a noilor măsuri, miniștrii Afacerilor Europene, care s-au întâlnit marți la Bruxelles, au convenit că restricțiile privind libera circulație, cum ar fi carantina și testele suplimentare, ar trebui să înceteze de la 1 februarie, pentru călătorii care dețin un certificat digital UE valabil. Asta ar însemna că orice persoană care este complet vaccinată se califică în conformitate cu noile reguli, dacă nu au trecut mai mult de 270 de zile de la ultima doză sau are rapelul făcut.

Ar fi permis, de asemenea, un test PCR negativ primit cu cel târziu 72 de ore înainte de călătorie sau un test antigen rapid negativ cu cel mult 24 de ore înainte de plecare, precum și dovada recuperării după COVID în 180 de zile.

Se pune accent pe starea de sănătate a turiștilor

Clément Beaune, secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței, a spus că ideea este să ne concentrăm pe oameni decât pe locul de unde vin.

„Așa că suntem mult mai concentrați pe situația individuală a persoanelor – vaccinate sau nevaccinate – mai degrabă decât pe situația epidemiologică a acestei țări sau regiuni a UE ”, a declarat Beaune.

Decizia ar fi una înțeleaptă

Într-un interviu acordat Euronews, virologul belgian Marc Van Ranst a spus că decizia este una înțeleaptă.

„Cred că intrăm într-o nouă fază a pandemiei. Nu suntem încă acolo, deoarece Omicron este foarte răspândit. Și doar faptul că mulți oameni se îmbolnăvesc, asta are un efect asupra societății. Deci, atunci când presiunea asupra spitalelor, unde mulți pacienți cu Delta încă mai sunt la terapie intensivă, se diminuează, cred că suntem gata să scăpăm de unele măsuri”, a afirmat Van Ranst.

Expertul a adăugat, însă, că diferența între cetățenii vaccinați și cei care refuză să se imunizeze „devine evidentă” și necesită o monitorizare suplimentară în țările cu rate de vaccinare mai scăzute.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...