Răsturnare de situație cu certificatele verzi, de la 1 februarie. Mulți români pot respira ușurați în acest moment

Cătălina Burghelea 28.01.2022, 06:04
Răsturnare de situație cu certificatele verzi, de la 1 februarie. Mulți români pot respira ușurați în acest moment

Recent, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că, la data de 1 februarie 2022, certificatul verde expiră pentru o anumită categorie de persoane. Precizarea medicului a creat panică printre români, mulți fiind nevoiți să acționeze rapid, pentru a avea acces în continuare în spații comerciale, săli de spectacole, instituții publice etc. Însă, mai nou, s-a decis că documentul digital rămâne valabil de la 1 februarie.

Certificatele verzi rămân valabile de la 1 februarie 2022

Românii vor putea beneficia de certificatul verde chiar și după 1 februarie. Dovada vaccinării rămâne valabilă pentru cei care s-au imunizat cu schema completă, însă doar pe teritoriul ţării noastre. Anunțul vine ca o ușurare pentru românii îngrjorați de faptul că trebuie să facă această doză booster, pentru a beneficia în continuare de certificatul Covid.

Răsturnare de situație pentru români

Țara noastră a hotărât să nu se alinieze la această reglementare UE, prin care s-a decis valabilitatea certificatului verde la 270 de zile, adică 9 luni. Așadar, de marțea viitoare, de la 1 februarie, documentul digital rămâne în continuare valabil, chiar dacă ai doar schema completă sau o singură doză de vaccin, în cazul celor imunizați cu Johnson.

„România a hotărât să nu se alinieze la această reglementare cu Uniunea Europeană prin care au decis valabilitatea certificatului verde la 270 de zile, adică 9 luni. Așadar, de marțea viitoare, de la 1 februarie, vom putea beneficia în continuare de certificatul verde, chiar dacă avem doar schema completă sau o singură doză de vaccin, în cazul celor vaccinați cu Johnson. Este o informație exclusivă, verificată la cel mai înalt nivel, la Ministerul Sănătății.

Hotărârea luată de Comisia Europeană în luna decembrie va intra în vigoare de la 1 februarie. Din păcate, românii care au mai mult de 9 luni de la vaccinarea cu schema completă de la ultima doză de vaccin și vor să plece în străinătate după data de 1 februarie, practic nu mai au certificat verde din acel motiv și trebuie să își facă doza booster pentru a beneficia de acest certificat verde prin care pot să călătorească liberi, în spațiul european. Altfel, dacă nu vor face această doză, practic nu vor avea certificat verde”, a declarat jurnalista Sabrina Preda, la Antena 3.

Certificatul verde devine obligatoriu pentru funcţionarii publici din Bulgaria

Ce spunea ministrul Alexandru Rafila despre expirarea documentului Covid

La data de 21 ianuarie, a apărut informația potrivit căreia certificatul verde expiră la 1 februarie 2022 pentru o anumită categorie de români. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că persoanele pentru care au trecut mai mult de nouă luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă booster-ul până la 1 februarie. În caz contrar, expiră certificatul digital al românilor care nu au doza a treia (booster).

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a precizat medicul român.

Vârful valului cinci al pandemiei în România, atins pe 10 februarie

Fostul reprezentant al României la OMS a susținut că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim nouă luni de la încheierea vaccinării. Totodată, dr. Alexandru Rafila a dezvăluit că vârful valului cinci al pandemiei va fi atins în România pe data de 10 februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...