Se schimbă regulile pentru elevi. Ce se întâmplă cu absențele nemotivate și nota la purtare

Stan Filon 13.02.2023, 09:40
Se schimbă regulile pentru elevi. Ce se întâmplă cu absențele nemotivate și nota la purtare

Ministerul Educației a ajuns la concluzia că regulile sunt mult prea dure în școlile din România, așa că urmează noi modificări pentru elevi. Un proiect de lege pus în dezbatere publică vrea să modifice numărul de absențe pe care elevii le pot avea înainte de a li se scădea nota la purtare.

Se schimbă regulile pentru elevi

Așadar, elevii ar putea absenta mai mult de la școală, până se vor trezi cu nota scăzută la purtare, după ce Ministerul Educației a ajuns la concluzia că regulile sunt mult prea dure în școlile din România. Un proiect de lege în acest sens a fost pus deja în dezbatere publică.

Mai exact, Ministerul Educației vrea să dubleze numărul absențelor nemotivate de la care nota la purtare poate fi scăzută cu câte un punct. Proiectul urmează să fie discutat marți de Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Educației. În prezent, potrivit articolul 27 din Statutul Elevului, elevii pot avea doar zece absențe nemotivate ca să nu se aleagă cu nota scăzută la purtare.

Se schimba regulile pentru elevi. Ce se intampla cu absentele nemotivate si nota la purtare
Se schimba regulile pentru elevi. Ce se intampla cu absentele nemotivate si nota la purtare

Ce se întâmplă cu absențele nemotivate

„Pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar, la fiecare 10 absenţe nejustificate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină sau modul, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”, spune articolul respectiv.

Potrivit noilor modificări, numărul de absențe nemotivate se va dubla. „Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”.

Aceleași prevederi se aplică și pentru elevii din învățământul primar, unde va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.

În continuare, părinții pot motiva absențele copiilor printr-o cerere scrisă, dar se poate face acest lucru și prin documente aduse de la medicul de familie. Numărul total al absențelor pe care le pot motiva părinții a rămas același ca în anii trecuți, respectiv 40, însă prin noul regulament aplicat din acest an școlar, a fost introdusă o condiție suplimentară. Absențele pot fi motivate „în limita a 40 de ore de curs pe an școlar, fără a depăși 20% din numărul orelor alocate unei discipline”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...