Ce se întâmplă cu absențele elevilor după renunțarea la semestre. Schimbare importantă începând din acest an școlar

Stan Filon 26.09.2022, 13:04
Ce se întâmplă cu absențele elevilor după renunțarea la semestre. Schimbare importantă începând din acest an școlar

Iată ce se întâmplă cu absențele elevilor, după renunțarea la semestre. După cum se știe deja, anul școlar 2022-2023 a suferit modificări importante, iar elevii trebuie să se adapteze la aceste schimbări, dar și părinții trebuie să cunoască noile norme. Ca și până acum, absențele elevilor pot fi motivate în baza unei scutiri medicale, dar și în baza declarației unuia dintre părinți. Numărul de absențe motivate de părinți a rămas același, respectiv 40, însă a apărut o condiție suplimentară.

Ce se întâmplă cu absențele elevilor după renunțarea la semestre

Așadar elevii trebuie să știe că și în anul școlar 2022-2023 absențele pot fi motivate cu ajutorul unei scutiri medicale dar și a unei declarații a unuia dintre părinți sau tutorele legal. Numărul de absențe motivate de părinți într-un an a rămas același, respectiv 40, însă noul regulament școlar a introdus o condiție suplimentară legată de numărul de absențe ce pot fi motivate de părinți. În unele cazuri, numărul absențelor poate scădea.

Noul regulament școlar, care se aplică de la data de 1 septembrie, chiar dacă au dispărut semestrele, fiind înlocuite cu cinci module de învățare (cursuri), numărul total al absențelor pe care le pot motiva părinții a rămas același ca în anii trecuți, respectiv 40 de absențe. Sunt unele situații însă când părinții pot motiva, de fapt, mai puține absențe decât anul trecut, deoarece a apărut o condiție suplimentară.

Ce se intampla cu absentele elevilor dupa renuntarea la semestre. Schimbare importanta incepand din acest an scolar
Ce se intampla cu absentele elevilor dupa renuntarea la semestre. Schimbare importanta incepand din acest an scolar

Câte absențe pot fi motivate de părinți

Mai exact, potrivit noului regulament, absențele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale părintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major „în limita a 40 de ore de curs pe an școlar, fără a depăși 20% din numărul orelor alocate unei discipline”.

Ținând cont de faptul că acest an școlar are 36 de săptămâni de cursuri, dacă, de exemplu, se dorește motivarea absențelor la o materie care are alocate două ore pe săptămână, pentru a respecta noua regulă, numărul absențelor motivate de părinți poate ajunge, în acest an școlar, la cel mult 14.

Înainte, părinții puteau motiva absențele elevilor în limita a 20 de ore de curs pe semestru, adică 40 într-un an școlar, fără să existe o altă limitare legată de numărul de ore alocate unei discipline. Asta însemna, cel puțin teoretic, că puteau fi motivate, pe baza cererii părinților, toate absențele la aceeași materie (până la 20/ semestru).

Ca și până acum, absențele elevilor mai pot fi motivate și în baza unor documente emise de medici. Concret, absențele pot fi motivate în baza unei adeverințe eliberate de medicul cabinetului școlar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverințe/ certificat medical/ foaie de externare/ scrisoare medicală eliberat(ă) de spitalul în care elevul a fost internat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...