Se schimbă lucrurile pentru românii care ies la pensie. Procedura se simplifică

Diana Radu / 09.03.2020, 09:37
Se schimbă lucrurile pentru românii care ies la pensie. Procedura se simplifică

Vești bune pentru viitorii pensionari! Oficialii de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) au anunțat că procedurile de instrumentare a dosarelor de pensii se vor simplifica. Astfel, românii care urmează să iasă la pensie nu vor mai trebui să se înghesuie la ghișeele caselor de pensii.

Noi modificări pentru românii care urmează să iasă la pensie. Ce se schimbă?

Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice anunță că va fi eliminată etapa eliberării în format fizic a adeverinței care atestă stagiul de cotizare și punctajul mediu anual realizat de asigurat. În plus, informațiile de bază care stabilesc drepturile la pensie vor putea fi accesate la nivel național, deoarce vor fi stocate în format electronic.

„Este vorba despre eliminarea etapei privind eliberarea – pe suport de hârtie – a adeverinţelor privind stagiul de cotizare şi punctajul mediu anual realizat de asigurat şi comunicarea acestora, între casele teritoriale de pensii, prin intermediul poştei. Astfel, informaţiile pe baza cărora se stabilesc drepturile de pensie vor fi accesate la nivel naţional, indiferent de județul unde se află angajatorul solicitantului sau cel în care e instrumentat dosarul de pensie”, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

penssionari , pensie, schimbari, casa de pensii, ministrul muncii
Noi modificări pentru românii care urmează să iasă la pensie. Ce se schimbă?

De asemenea, prin această nouă procedură, persoanele asigurate pot solicita eliberarea în aceeași zi a unei adeverințe de stagiu de cotizare de la orice casă teritorială de pensii. Adică nu se va mai ține cont de locul persoanei domiciliate și nici de locul în care situat sediul social al angajatorului.

„Măsura ridică povara administrativă de pe umerii cetățenilor pentru că nu mai sunt trimiși să aducă adeverințe, ci Casa de Pensii sau ANPIS, instituția care plătește beneficii sociale, verifică datele direct la Finanțe. Cetățeanul nu va mai fi nevoit să stea pe drumuri pentru a colecta adeverințele de venit”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a mai anunțat pe data de 21 februarie că dispozițiile bugetare se trimiteau de către Trezorerie cu trenul sau cu poșta militară. Ei bine, din februarie ordinile de plată au început să plece electronic în teritoriu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI