Se schimbă legea pentru toți șoferii: va fi obligatoriu pe toate străzile din România

Gabriel Peneș 19.10.2022, 13:29
Se schimbă legea pentru toți șoferii: va fi obligatoriu pe toate străzile din România

Legislația rutieră a suferit nenumărate schimbări în ultima vreme. De aceea, șoferii trebuie să se pună la punct cu noutățile ce apar în acest domeniu, altfel riscă să încaseze amenzi și alte sancțiuni pe care le-ar fi putut evita cu ușurință. Ultima noutate este legată de folosirea luminilor de întâlnire pe drumurile publice.

Se schimbă legea pentru toți șoferii

Legislația rutieră a suferit numeroase schimbări în acest an, iar sarabanda acestora încă nu s-a încheiat. Astfel, ultima noutate vizează folosirea luminilor de întâlnire pe drumurile publice.

Șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă și pe drumurile naționale (DN), nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, prevede un proiect legislativ avizat în comisiile de specialitate ale deputaților și care urmează să primească votul final în Parlament, scrie profit.ro.

Proiectul fusese respins de senatori în 2020, dar, după ce anul trecut Guvernul a transmis aleșilor că susține inițiativa, proiectul a fost avizat în comisia de specialitate a Camerei Deputaților, cu propunerea de a fi adoptat.

La ora actuală, folosirea neregulamentară a luminilor de întâlnire se pedepsește cu două puncte de amendă. În contextul în care valoarea unui punct a rămas neschimbată din 2017, fiind plafonată la 145 de lei, este vorba de o amendă de aproximativ 300 de lei cuantum ce va rămâne neschimbat.

Va fi obligatoriu pe toate străzile din România

În sprijinul măsurii, este adus argumentul că tot mai multe state europene prevăd, în legislația privind circulația pe drumurile publice, folosirea luminilor de întâlnire în afara localităților, indiferent de tipul drumului, urmărind prin aceasta reducerea semnificativă a numărul de accidente. România ocupă primul loc în UE la numărul de accidente rutiere soldate cu victime.

Prin urmare, noua formulare din Codul Rutier va stabili că: „În circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres, pe cele naționale europene (E) și pe cele naționale (DN) conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Trebuie reamintit că, în cadrul altor modificări ale Codului Rutier, de exemplu, pentru folosirea abuzivă a flash-urilor sunteți pasibili de amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei.

De asemenea, polițiștii vor putea să amendeze participanții la trafic care au uitat să-și spele mașina. În acest caz, amenda este cuprinsă între 870 de lei și 1.160 de lei, inclusiv dacă aveți plăcuțele de înmatriculare murdare. Șoferii agresivi nu vor mai scăpa de amenzi, conform noilor reglementări, astfel că amenzile pot ajunge între 1.305 și 2.900 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....