Se prelungește starea de alertă în România? Măsura care ar putea să intre în vigoare

Cristian Cojocaru 10.02.2021, 19:49
Se prelungește starea de alertă în România? Măsura care ar putea să intre în vigoare

Potrivit propunerii unei hotărâri a CNSU, se prelungește starea de alertă la nivel național. Aceștia au cerut prelungirea cu încă 30 de zile urmând a începe cu data de 12 februarie. Pentru ca hotărârea să intre în vigoare, trebuei aprobată în ședința de Guvern.

Starea de alertă se prelungește

Hotărârea propusă de CNSU mai cuprinde și o anexă în care este prevăzută stabilirea calculului ratei de incidență a cazurilor pe ultimele 14 zile, incluzând și focarele care nu erau luate în calcul până acum. În aceeași anexă sunt prevăzute menținerea măsurilor aflate în vigoare la momentul actual. Potrivit acestor măsuri este imperativă purtarea măștilor, interzicerea evenimentelor private, închiderea restaurantelor, cinematografelor și teatrelor în zonele în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

”Calculul incidenței se realizează prin raportare la cifra reprezentând suma persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea de referinţă, comunicată comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile teritoriale judeţene, în prima zi lucrătoare a săptămânii, la ora 1600.

Cifra comunicată de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date prin structurile teritoriale judeţene este utilizată ca referinţă pentru seîntreaga perioadă de timp până la furnizarea unui nou set de date actualizate”, se arată în anexa hotărârii propuse de CNSU.

Florin Cîțu afirma că nu este de acord ca metoda de calcul a ratei de incidență să fie schimbată
Florin Cîțu afirma că nu este de acord ca metoda de calcul a ratei de incidență să fie schimbată

Premierul nu dorea anterior schimbarea modului de calcul al ratei de incidență

În această nouă hotărâre, nu mai este însă prevăzută excluderea focarelor din spitale dar și din instituțiile de îngrijire.

„Începând cu următoarea Hotărâre de Guvern, CNSU a decis că și focarele vor fi introduse, la solicitarea Ministerului Sănătății și a INSP. Nu vom mai scoate unele focare din calcul, ceea ce înseamnă totuși o creștere a incidenței, pentru că vor intra și focarele”, a spus Arafat.

Sâmbătă, premierul Florin Cîțu afirma că nu este de acord ca metoda de calcul a ratei de incidență să fie schimbată, atât timp cât nu sunt argumente științifice în acest sens. Primul ministru afirma că cifrele pe care le-am avut până acum arată că a fost făcută o bună gestionare a pandemiei și s-a ținut cont de actuala formulă de calcul.

„Dacă există analiza care să ne arate că în ce s-a făcut până acum au fost deficiențe și ele pot fi schimbare, merg în direcția de modificare, dar ce a fost făcut până acum a fost făcut bine. Ne uităm la cifre, la faptul că în România numărul de cazuri la ATI rămâne sub 1.000, ne uităm la apelurile la 112, ne uităm la informații și vedem că am gestionat bine această pandemie. Deci nu văd în acest moment de ce am schimba calculul. Pot să existe alte analize la Ministerul Sănătății, care să demonstreze contrariul. Le aștept, dar orice modificare trebuie să meargă în direcția simplificării”, a afirmat Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe