Iași: Scenariu galben pentru majoritatea claselor din Iași. Cum se vor desfășura orele de curs

Elena Avramescu 05.02.2021, 15:29
Iași: Scenariu galben pentru majoritatea claselor din Iași. Cum se vor desfășura orele de curs

Scenariu galben pentru majoritatea claselor din Iași. Școlile din Iași se deschid în scenariul galben, incidența ajungând până la 1,51 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori pe municipiu. În sălile de clasă vor merge doar elevii din anii terminali, precum clasele care se îndreaptă spre etapa de finalizare a învățământului primar, elevii de clasa a 8-a și cei care se apropie de exameul maturității.

Scenariu galben pentru majoritatea claselor din Iași

Aceste categorii de elevi vor beneficia gratuit și de materiale sanitare, precum măști de protecție sau dezinfectantul amplasat în școli. După câteva zile de discuții cu directorii instituțiilor de învățământ s-a decis și scenariul cel mai oportun pentru deschiderea școlilor în ultimul semestru.

Decizia este fondată de numărul ridicat de cazuri de infecție cu noul coronavirus din ultima perioadă, însîă părinții nu se arată tocmai încântați de această decizie luată de autorități. Aceștia spun că cel mai greu este pentru părinți care ar trebui să dedice mult mai mult timp verificării temelor copiilor, dar se tem și de schimbarile care sunt tot mai frecvente în comportamentul copiilor. Întrebați cum și-ar dori să înceapă școala, părinții au răspuns că în șcenariul verde.

Fizic, fizic, că se strică elevii. Nu mai sunt ei ce au fost și trebuie neapărat. Sunt de acord să înceapă cât mai curând acești trei copii ai mei. Vă rog din suflet să mă credeți. Copii au luat-o razna din cauza acestor lecții on-line. Este greu, greu cu trei copii pe un singur calculator, dar este mai bine să meargă zi de zi la școală, spune o mamă.

Mă îngrijorează foarte mult că elevii au nevoie să socializeze, să iasă în aer liber. Chiar și drumul ăsta spre școală și înapoi repreziuntă un moment de a se mișca, adaugă alt părinte.

Scenariu galben pentru majoritatea claselor din Iasi
Scenariu galben pentru majoritatea claselor din Iasi

„De la început s-au publicat scenariile pe care le vom aplica”

Luni, pe 8 februarie se vor întoarce în clase peste 31 de mii de elevi, ceilalți vor studia în on-line așa cum au procedat și semestrul care tocmai s-a încheiat.

De la început s-au publicat scenariile pe care le vom aplica. Sigur, noi știam că vom fi în cel galben, așa am dat toate informațiile. Mai erau câteva nelămuriri legate de cei care nu se încadrează în urgență, așa cum am spus la început, dacă stau în online toți sau hibrid. S-a ales toată lumea în online. Iașiul este singurul oraș din România care are în toate sălile de curs sisteme de învățare on-line”, a spus Mihai Chirica în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi.

Ediulul șef a subliniat că între orele 7 și 8, jumătate din transportul public va fi destinat elevilor. Mijloacele de transport vor fi etichetate, iar în ele au acces doar elevii și însoțitorii elevilor de vârste mici. Dezinfectarea se face la fiecare capăt de linie, iar pe rutele aglomerate, cum este Copoul, vor fi controale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...