Se prelungește programul pentru eliberarea pașapoartelor, inclusiv în weekend. Orarul, stabilit de prefecturi pentru fiecare județ în parte

Elena Avramescu 20.06.2022, 13:18
Se prelungește programul pentru eliberarea pașapoartelor, inclusiv în weekend. Orarul, stabilit de prefecturi pentru fiecare județ în parte

Lucrătorii din sistemul de eliberare a paşapoartelor vor avea mai mult de muncă după ce s-a decis să se treacă la un program de lucru prelungit, cu scopul de a se asigura creşterea capacităţii operaţionale de înregistrare şi soluţionare a cererilor de astfel de documente.

Program prelungit pentru eliberarea pașapoartelor

„La nivelul sistemului de paşapoarte au fost stabilite măsuri de prelungire a programului de lucru cu publicul de luni până vineri şi de desfăşurare a acestei activităţii şi în zilele de week-end la serviciile publice comunitare de paşapoarte la care este posibil şi necesar prin raportare la volumul cererilor de paşapoarte care se înregistrează la fiecare structură în part”, găsim notat într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis luni.

Ținând cont de faptul că serviciile publice comunitare de paşapoarte sunt organizate în subordinea instituţiilor prefectului, programul de lucru cu publicul a fost stabilit la nivelul instituţiilor prefectului, în funcţie de particularitatea fiecărei structuri de paşapoarte în parte, cu scopul de a se putea permite ca acest program de lucru cu publicul să fie neunitar.

Însă, pentru o informare corectă cu privire la programul de lucru, atât este recomandat ca toți cetăţenii să acceseze doar site-urile oficiale ale Direcţiei Generale de Paşapoarte (www.pasapoarte.mai.gov.ro, secţiunea „Servicii Publice Comunitare de Paşapoarte”) şi ale instituţiilor prefectului.

De 3,5 ori mai multe cereri pentru eliberarea pasapoartelor in comparatie cu anul trecut
Program prelungit pentru eliberarea pasapoartelor

„În perioada de referinţă, activitatea de lucru cu publicul de la nivelul serviciilor publice comunitare de paşapoarte se va desfăşura, pe cât posibil, cu maximum de ghişee, prin utilizarea judicioasă a resursei umane disponibile. De asemenea, la nivelul fiecărui serviciu public comunitar de paşapoarte, activitatea va fi organizată astfel încât cel puţin o staţie de preluare a cererilor de paşapoarte să fie operaţională pe întreaga perioadă de lucru cu publicul pentru cetăţenii care nu au optat sau nu au avut posibilitatea să efectueze o programare prealabilă prin platforma epasapoarte.ro”, a mai notat sursa citată.

În plus, pentru a se putea spori capacitatea de primire a cererilor de eliberare a paşapoartelor, s-a decis diminuarea pragului valoric inferior de cereri preluate, luând în calcul o normare obiectivă medie a timpului de lucru de 6 minute/persoană (spre deosebire de 7 minute cât a fost prevăzut anterior) doar pentru programările nou efectuate şi numai pe durata măsurilor de creştere a capacităţilor de preluare.

„Precizăm că în întreg sistemul de paşapoarte se depun eforturi susţinute pentru menţinerea termenului de soluţionare de 5 zile lucrătoare asumat faţă de cetăţeni (termenul legal fiind 15 zile lucrătoare), cu precizarea că, în perioada 14 – 17.06.2022, termenul mediu de eliberare a paşaportului simplu electronic, înregistrat la nivel naţional, a fost de 2,68 zile lucrătoare”, mai găsim notat în comunicat.

În plus, toate cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice/temporare se depun personal în ţară, la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte în cadrul programului de lucru cu publicul afişat atât pe site-ul Direcţiei Generale de Paşapoarte (www.pasapoarte.mai.gov.ro, secţiunea „Servicii Publice Comunitare de Paşapoarte”), cât şi pe site-urile instituţiilor prefectului, preponderent în baza programărilor on line efectuate pe platforma www.epasapoarte.ro.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...