EXCLUSIV

Se pregătește trimiterea oamenilor pe Marte: „O grămadă vor muri, probabil, la început”. Când va fi colonizată planeta

Adriana Olaru 01.06.2021, 19:20
Se pregătește trimiterea oamenilor pe Marte: „O grămadă vor muri, probabil, la început”. Când va fi colonizată planeta

Roverul Perseverence trimis de NASA pe Marte a marcat astăzi 100 de zile de când încearcă să descopere urme de viață pe Planeta Roșie. De atunci, experții au primit prin intermediul aparaturii ultramoderne trimise în spațiu imagini spectaculoase care au făcut înconjurul lumii. Mai mult, Ingenuity este un elicopter mic care a marcat un record mondial, fiind primul aparat de zbor controlat de om care se ridică în aer pe o altă planetă.

Toate aceste demersuri făcute de experții NASA ne plasează cu un pas mai aproape de ceea ce înseamnă viața extraterestră. De-a lungul anilor au existat o mulțime de scenarii cu privire la creaturi care există în spațiu, pe care în literatura de specialitate le-am văzut prezentate în fel și chip. Indiferent de cum au fost înfățișați în cărți sau filme, un lucru este cert, spun specialiștii. Extratereștrii există, fie că vorbim de microorganisme sau creaturi ceva mai complexe.

„SINCER, O GRĂMADĂ DE OAMENI VOR MURI, PROBABIL, LA ÎNCEPUT”

Excentricul afacerist Elon Musk povestea recent despre planul său măreț de a coloniza Planeta Marte. Acesta a șocat cu declarațiile foarte tranșante cu privire la cum va arăta viața pe Marte la începutul colonizării. „Sincer, o grămadă de oameni vor muri, probabil, la început. (…) Nu este o treabă pentru toată lumea”, explica Elon Musk într-o discuție cu Peter Diamandis, CEO al Zero Gravity Corporation.

În acest context, tot mai mulți experți vorbesc despre un plan pe care l-am putea vedea concret în următorii ani, însă totul ține de informațiile obținute de pe Planeta Roșie. Cum va putea fi colonizată Marte? Răspunsul vine de la Costin Georgescu, fost director SRI.

„Sunt două etape din punctul meu de vedere. În primă fază cred că vor fi trimise echipe tehnice care să studieze clar ce resurse sunt acolo, pe Marte. Acest lucru este foarte important pentru că dacă nu există resurse care să ne ajute este inutil să colonizăm această planetă, nu? Mai bine colonizăm Sahara, spre exemplu. Cred că aceste echipe tehnice vor putea ajunge pe Marte cam în zece ani. În cea de-a doua etapă, care cred că va avea loc peste 30, 40, chiar 50 de ani, vom putea avea colonizări”, a precizat Costin Georgescu, pentru Impact.ro.

De asemenea, spun specialiștii, trimiterea roverelor pe Marte este un pas foarte important și arată evoluția tehnologică. „Roverul acesta trimis pe Marte are o componentă foarte importantă: pregătește aducerea unor eșantioane de pământ marțian aici, pe planeta noastră. Cel mai probabil se va întâmpla asta în următorii ani”, povestește, pentru Impact.ro, Cristian Roman, senior editor la Revista Știință și Tehnică.

Se pregătește trimiterea oamenilor pe Marte
Primul pas spre viata pe Marte. NASA a reusit sa extraga oxigen din atmosfera Planetei Rosii

CINE PRODUCE GAZUL DESCOPERIT PE MARTE

Verzi, mici, mari, răi, buni, înalți sau scunzi. Cu ochii alungiți și capul țuguiat. În toate felurile au fost descriși de-a lungul timpului, însă până de curând nu exista o confirmare oficială a faptului că au fost suprinse, într-adevăr, OZN-uri. Americanii au spus ani de-a rândul că imaginile cu OZN-uri suprinse de amatori sau de profesionști pe teritoriul Statelor Unite sunt niște aberații, însă recent Pentagonul a recunoscut în mod oficial că există obiecte zburătoare neindentificate care au anumite caracteristice care sunt aproape imposibil de explicat.

„Eu cred că există, dar sunt departe, sunt în alte sisteme solare. La un moment dat se va ajunge, zic eu, să ne întâlnim cu ei pe măsură ce tehnica avansează”, mai spune Costin Georgescu.

Și Cristian Roman explică cum pe Marte s-au găsit niște dovezi care ne-ar putea aduce mai aproape de o descoperire care ar putea schimba istoria cu totul.

„Pe Marte a fost trimisă și o sondă care a descoperit metan, însă acesta se risipește foarte repede pe acea planetă. Este un indiciu, trebuie văzut cine sau ce îl produce. Este o provocare foarte mare să colonizezi o planetă mai ales că cei ar putea merge acolo vor fi complet izolați de Pământ. Și comunicarea ar fi diferită, dacă ai întreba ceva, răspunsul vine de pe Pământ după 15 minute. Așadar, tehnologia ne permite să mergem pe Marte, nu știm dacă ne permite și comportamentul social, uman, comportamentul psihologic”, încheie Cristian Roman.

Urmăriți Impact.ro și pe