Se pregăteşte o nouă taxă. Românii se vor revolta, e prea mult

Andra Daoud 10.11.2021, 15:07
Se pregăteşte o nouă taxă. Românii se vor revolta, e prea mult

Românii ar putea fi nevoiți să plătească o nouă taxă, afirmă deputatul USR Claudiu Năsui. El spune că Guvernul a promovat un proiect de lege care aduce completări la o lege mai veche și care i-ar putea obliga pe români să plătească o sumă de bani atunci când vizionează filme online.

Taxă nouă pentru vizionarea de filme și seriale online

Claudiu Năsui susține că Guvernul Cîțu a promovat un proiect de lege care le-ar impune celor care vizionează filme și seriale online să plătească o nouă taxă. Este vorba despre o completare la Legea Audiovizualului nr. 504/2002, precum și la Ordonanța de Guvern nr. 39/2005 privind cinematografia.

Proiectul de lege prevede introducerea unei taxe de 4% pe toate platformele de filme și seriale online și încă 3% din prețul filmelor pe care românii le descarcă și pentru care plătesc.

În timp ce premierul clama pe toate posturile că nu introduce taxe noi și nu mărește taxele, ministrul culturii pregătea un proiect de lege care făcea exact asta: introducea o nouă taxă (…) O să ne spună Guvernul că este vorba de o obligație impusă de o directivă europeană. E fals. Am verificat.

Ca de obicei, directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noștri aleg să ne-o impună. Cum se aplică directiva în restul Europei? În peste 10 țări nu există taxa asta.

În alte țări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%. Cumva, guvernul nostru care își zice în mod mincinos ”liberal” consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

Se pregăteşte o nouă taxă. Românii se vor revolta, e prea mult
Se pregăteşte o nouă taxă. Românii se vor revolta, e prea mult

Taxa va fi plătită de clienți, nu de platformele de filme

Năsui a arătat, în cadrul aceleiași postări, că banii din taxa respectivă vor veni tot de la cei care plătesc abonamente pe platformele de streaming pentru a viziona filme și seriale online.

O să ne spună că de fapt nu taxează cetățenii, ci platformele de film. E fals. De unde vin banii pentru taxa aceasta? Tot de la clienții care plătesc, evident. Și ghiciți unde se duc? Fix la celebrul și netransparentul Fond Cinematografic al Centrului Național de Cinematografie. Cel din vizorul DNA pentru fraude de milioane de euro, a transmis deputatul USR.

Năsui a criticat și posibilitatea ca PNL să negocieze cu PSD pentru formarea unei coaliții de guvernare. El susține că negocierea liberalilor cu social-democrații este una împotriva oamenilor care au votat PNL la alegerile de anul trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe