Se întâmplă cu pensiile românilor în 2023, este oficial: care sunt șansele de noi majorări

Gabriel Peneș 06.02.2023, 09:27
Se întâmplă cu pensiile românilor în 2023, este oficial: care sunt șansele de noi majorări

Pensiile românilor s-au majorat cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023. În plus, seniorii cu venituri mici beneficiază și de alte tipuri de ajutoare sociale, de la voucherele de energie în valoare de 1.400 de lei, până la cele pentru alimente, de 250 de lei oferiți din două în două luni. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit și despre posibilitatea ca pensiile să mai fie majorate pe parcursul acestui an.

Se întâmplă cu pensiile românilor în 2023, este oficial

Pensiile românilor au crescut deja cu 12,5% de la începutul anului. De asemenea, seniorii cu venituri mici beneficiază și de alte forme de ajutoare sociale, de la vouchere de energie, până la cele pentru alimente. În acest context, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că, de fapt, „întreaga anvelopă socială pe care o punem la dispoziția seniorilor este de 16,5%”.

„Întreaga anvelopă bugetară pe care o punem la dispoziţia seniorilor este de 16,5%. 12,5% majorare, după care vin majorările de venituri din pachetele sociale. Trebuie să vă uitaţi la bugetul de stat pentru că avem pensia minimă şi mai ridicăm acolo un procent. Ajungem la 8,34%. Dacă vreţi să ducem discuția spre 9,4%, trebuie să atasăm şi 9,15% şi o să vedeţi că suntem la 9,4%”, a declarat Budăi, duminică seară, la România TV.

Ministrul a răspuns și la întrebarea despre o posibilă nouă majorare a pensiilor cu 5-10 procente în 2023.

„Orice majorare nu este legată de executarea rotativei. La preluarea guvernării, nu ne aşteptam să avem un război la graniţă. Trebuie să fim foarte atenţi ca acele venituri pentru acele categorii vulnerabile de angajați/pensionari să fie ajutate să treacă peste această perioadă. Nu confirm şi nici nu infirm, când vom avea ceva de comentat, vom comunica transparent”, a transmis ministrul Muncii, potrivit sursei citate.

Se întâmplă cu pensiile românilor în 2023, este oficial: care sunt șansele de noi majorări
Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu confirmă, dar nici nu exclude o eventuală nouă majorare a pensiilor românilor în acest an

Care sunt șansele de noi majorări

Marius Budăi a vorbit și despre recalcularea pensiilor, precizând că este nevoie de un calcul al impactului bugetar pentru așa ceva.

„Mergem în continuare cu evaluarea şi preluare datelor în format electronic până vom avea legea finală, analiza pleacă de la Legea 127. Trebuie văzut în contextul economic actual, în ce perioadă îşi permite România din punct de vedere bugetar să rezolve acest impact”, a menționat Marius Budăi.

De asemenea, ministrul Muncii a mai spus că inechitățile pensiilor se vor rezolva, dar acest lucru necesită timp și doi pași de urmat.

„Cheltuielile sunt mult mai mari. În momentul în care discutăm despre pensii, rezolvarea inechităţilor trebuie sa fie pe locul 1. Va fi pe locul 1, dar sigur ca va veni şi cu un impact bugetar. Vom vedea daca România îşi permite acel impact bugetar, să rezolve aceste inechităţi, dar asta nu inseamnă ca nu trebuie să pornim de undeva.

Inechităţile le vom rezolva. Se rezolvă în doi paşi: un act normativ – noi îl avem, legea 127. Că poate fi îmbunătăţită, ştim cu toţi că orice este perfectibil. Al doilea pas este impactul bugetar. După o perioadă atât de grea, noi, PSD, când am venit la guvernare, am avut de stins foarte multe incendii. Trebuie să vedem România ca ţară când îşi va rezolva din punct de vedere financiar aceste inechităţi”, a mai spus Marius Budăi, conform aceleiași surse.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....