Se întâmplă cu facturile a milioane de români și pare inevitabil: cele mai mari scumpiri din România

Gabriel Peneș 03.10.2022, 15:42
Se întâmplă cu facturile a milioane de români și pare inevitabil: cele mai mari scumpiri din România

Facturile la curent au devenit cea mai mare povară financiară pentru milioane de români. Și asta în condițiile în care iarna încă mai are de așteptat, dar apropierea ei provoacă de pe acum frisoane. Lucrurile s-ar putea înrăutăți semnificativ în condițiile în care scumpirea energiei electrice a atins cote explozive în ultimul an.

Se întâmplă cu facturile a milioane de români și pare inevitabil

Facturile românilor la utilităţi au crescut de la 77% în 2010 până la 124% în 2021, această creştere fiind cea mai ridicată din Uniunea Europeană, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Conform sursei citate, pe lângă creşterea totală de preţuri cea mai ridicată, România a înregistrat constant şi printre cele mai mari creşteri anuale ale facturilor. În fiecare dintre anii 2011, 2013, 2018 şi 2021 facturile au crescut cu măcar 8%, cea mai mare rată de creştere a preţurilor din Uniunea Europeană.

Lucrurile ar putea să se înrăutățească și mai mult în condițiile în care, în luna august 2022, prețul pe bursă la energia electrică a fost de patru ori mai mare decât în anul 2021.

Cele mai mari scumpiri din România

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 2.400 lei pe MWh, în luna august 2022, valoare cu 332% mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 554 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier, scrie economica.net.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 5,3 miliarde de lei, în august, în creştere cu 416% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu 20%, până la 2.221.507 MWh.

Cota de piaţă a PZU a fost de 39% în august, faţă de 51% anul trecut. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 336 de participanţi, dintre care activi au fost 220. Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

De curând, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care se plafonează prețurile finale ale consumatorilor casnici. Coaliția de guvernare, a decis, în acest sens, că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru cel anterior, și nici nu se va mai face media celor trei ani. Cu toate acestea, mulți români vor primi în continuare facturi mari, având în vedere că unele au fost deja calculate pe model vechi și emise deja.

Astfel, noile prevederi precizează următoarele prețuri: maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv, maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum a fost între 100,01-255 kWh. Consumul de energie electrică care depășește 255 KWh/lună se facturează conform prevederilor din contractele cu furnizorii de energie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....