Cu cât se pot majora pensiile în România, de fapt: toți pensionarii trebuie să știe

Gabriel Peneș 03.10.2022, 14:42
Cu cât se pot majora pensiile în România, de fapt: toți pensionarii trebuie să știe

Cu cât se pot majora pensiile în România, de fapt. Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și premierul Nicolae Ciucă au anunțat că pensionarii români vor beneficia de o majorare de cel puțin 10%, începând cu 1 ianuarie 2023. Cu toate acestea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că procentul cu care pensiile se pot majora e mult mai mare, dar acest lucru nu e dorit de guvernanți.

Cu cât se pot majora pensiile în România, de fapt

Este sigur că pensiile în România se vor mări de la 1 ianuarie 2023. Mai rămâne de stabilit cu ce procent va fi efectuată această majorare. Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Marius Budăi, anunța că procentul va fi de cel puțin 10%.

„Important este că ne-am înţeles, în coaliţie suntem cu toţii la aceeaşi concluzie, că pensiile trebuie să crească de la 1 ianuarie 2023. Nu voi accepta niciodată ca din funcția de ministru să fie înghețări de venituri ale cetățenilor români. Avem scenariile pe masă şi vom lua decizia în cel mai scurt timp. Va fi o creştere de cel puţin 10%”, a transmis Marius Budăi, joi, la Antena 3 CNN.

Pe de altă parte, însuși premierul Nicolae Ciucă a confirmat creșterea pensiilor, el avansând mai multe procente, între 10 și 15%.

„Îmi doresc foarte mult, ca prim-ministru, şi nu cred că există cineva care să nu-şi dorească să poată să acopere această rată a inflaţiei prin asigurarea de venituri suplimentare pensionarilor, tuturor celor care au viaţă activă şi lucrează într-un domeniu sau altul, cetăţenilor vulnerabili. Acum, în momentul de faţă, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%”, a declarat Nicolae Ciucă când a fost întrebat cu cât vor crește pensiile românilor.

Toți pensionarii trebuie să știe

Deși procentul de majorare cu două cifre e prezentat de Executiv drept un mare succes, un fost ministru îi acuză de „minciună” și „măgărie” pe reprezentanții actualei coaliții de guvernare.

Fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, cataloghează drept „o minciună, pur şi simplu” afirmaţiile conform cărora pensiile din România nu pot creşte din cauza pragului de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB) stabilit prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru bugetul de pensii.

Ghinea a arătat că acest prag s-ar atinge dacă pensiile ar creşte cu 27%. El i-a provocat pe cei aflaţi la conducere să facă această majorare.

„E un fel de ţeapă permanentă pe care politicienii o dau pensionarilor şi tocmai de-asta sunt aşa de nervoşi pe PNRR, pentru că pe lângă pragul ăla, PNRR spune ceva foarte important: nu mai depinde pensia românilor de pixul politicienilor. Pur şi simplu, de două ori pe an se indexează pensia pe o formulă matematică, în funcţie de inflaţie şi de creştere economică. De fapt, asta-i doare mult mai rău, pentru că, după ce se îndeplineşte această lege, Ciolacu, Budăi, toţi ăştia care câştigă voturi nu mai au pixul”, a spus fostul ministru citat de news.ro.

Cristian Ghinea a mai reclamat că, din cauză că nu are bani în buget pentru majorări, actuala conducere a „făcut o întreagă isterie” pe tema procentului stabilit prin PNRR pentru pensii.

„Ce să zică: dom-le, am fost măgari şi am minţit pensionarii? Nu! Zic şi ei: dom-le, e Ghinea de vină şi PNRR-ul. De fapt, Comisia Europeană a venit cu un prag mult mai mic la negocieri şi a zis: „Trebuie să aveţi un blocaj”. Comisia a avut undeva 8,4-8,5”, a concluzionat fostul ministru.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....