Facturile la energie ale românilor, o sursă semnificativă de stres: s-au scumpit utilitățile mai mult decât oriunde în Europa

Gabriel Peneș 27.09.2022, 13:30
Facturile la energie ale românilor, o sursă semnificativă de stres: s-au scumpit utilitățile mai mult decât oriunde în Europa

Românii sunt departe de a avea cele mai mari salarii din Uniunea Europeană, dar se luptă cu un cost al vieții ce îl depășește pe al oricărui stat UE. România a înregistrat cea mai mare creștere a facturilor la utilități din Uniunea Europeană, se arată într-un infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Facturile la energie ale românilor, o sursă semnificativă de stres

Facturile la energie ale românilor, o sursă semnificativă de stres. Actuala criză energetică a dus la scumpiri de prețuri ce par fără sfârșit. Doar că lucrurile nu se întâmplă doar de la izbucnirea războiului din Ucraina, ci durează de peste un deceniu.

Facturile românilor la utilităţi au crescut de la 77% în 2010 până la 124% în 2021, această creştere fiind cea mai ridicată din Uniunea Europeană, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. Monitorul Social a publicat un infografic cu privire la creşterea preţurilor la facturile casnice pentru utilităţi în ultimii ani în România faţă de media europeană.

„Cu termenul de referinţă a preţurilor la utilităţi din 2015, facturile românilor la utilităţi au crescut de la 77% în 2010 până la 124% în 2021. Această creştere este de departe cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Media UE-27 pentru creşterea preţurilor la utilităţi a fost de la 89% din preţul de referinţă în 2010 până la 110% din preţul de referinţă în 2021. Creşterea cumulată a preţurilor la facturile electrocasnice din 2010 până în 2021 este de 61%, de departe cea mai ridicată din Uniunea Europeană”, arată infograficul.

S-au scumpit utilitățile mai mult decât oriunde în Europa

Conform sursei citate, pe lângă creşterea totală de preţuri cea mai ridicată, România a înregistrat constant şi printre cele mai mari creşteri anuale ale facturilor. În fiecare dintre anii 2011, 2013, 2018 şi 2021 facturile au crescut cu măcar 8%, cea mai mare rată de creştere a preţurilor din Uniunea Europeană.

Spre deosebire, inflaţia raportată la indicele preţurilor de consum (IPC) între 2010 şi 2021 a fost semnificativ mai mică. Dinamica acestuia a fost de la 88% din preţul de referinţă în 2010 până la 115% din preţul de referinţă în 2021. Şi la acest capitol România a avut printre cele mai mari creşteri de preţuri, după Ungaria.

„Creşterea preţurilor la utilităţi în România a depăşit cu mult rata inflaţiei generale, ceea ce înseamnă că românii plătesc mai mult pentru toate cheltuielile curente, însă creşterea de preţuri cea mai mare a fost înregistrată la facturile pentru utilităţile casnice”, mai arată infograficul.

De curând, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care se plafonează prețurile finale ale consumatorilor casnici. Coaliția de guvernare, a decis, în acest sens, că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru cel anterior, și nici nu se va mai face media celor trei ani. Cu toate acestea, mulți români vor primi în continuare facturi mari, având în vedere că unele au fost deja calculate pe model vechi și emise deja.

Astfel, noile prevederi precizează următoarele prețuri: maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv, maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum a fost între 100,01-255 kWh. Consumul de energie electrică care depășește 255 KWh/lună se facturează conform prevederilor din contractele cu furnizorii de energie.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....