Se întâmplă chiar lângă România, armata se mobilizează. Sunt sute de mii de militari

Iancu Andreea 19.12.2021, 12:16
Se întâmplă chiar lângă România, armata se mobilizează. Sunt sute de mii de militari

Armata se mobilizează în continuare lângă România, granița unui stat din apropierea țării noastre fiind amenințată de mii de militari. Se pare că Rusia continuă să distribuie tehnică militară la granița cu Ucraina, deși Vladimir Putin susține că nu are intenția de a invada statul ucrainean. Totuși, Moscova nu a decis retragerea trupelor și nici nu a încetinit ritmul desfășurării efectivelor, având un număr de peste 100.000 de militari la frontiera Ucrainei.

Armata, la granița unui stat de lângă România. Ce se întâmplă cu militarii

Principala dorință a lui Vladimir Putin ar fi ca NATO să nu se extindă în estul Europei, deci Ucraina să nu devină un stat membru al Alianței. În acest context, armata rusă se mobilizează lângă România, la frontiera ucraineană, mai bine de 100.000 de soldați fiind detașați în ultima perioadă. Reprezentanți ai NATO au încercat să stabilească mai multe discuții diplomatice cu Moscova, consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, declarând că SUA dorește dialog cu Rusia.

Conform acestuia, Vladimir Putin nu ar fi luat încă decizia de a invada Ucraina. Totuși, ultimele zile arată contrariul. Moscova trimite în continuare trupe la frontiera Ucrainei, deși discuția liderului rus cu președintele Joe Biden a îndemnat la detensionarea situației. Avioane și trenuri comerciale ar susține efortul militar recent, grupuri tactice ale armatei ruse fiind observate în regiune în ultimele zile.

Armata se mobilizează chiar lângă România
Armata se mobilizează chiar lângă România

Imaginile din satelit confirmă mișcările de trupe

Serviciile de informații americane susțin că peste 50 de astfel de grupuri tactice sunt desfășurate la frontiera ucraineană, alte șase fiind pe drum. Ele includ aproximativ 900 de soldați fiecare, reprezentând o combinație de trupe, artilerie, arme antitanc, unități de recunoaștere și de geniu. Cunoscute drept BTG-uri, ele au fost prezente și în 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

Imaginile din satelit, surprinse de Maxar Technologies și furnizate CNN, dezvăluie că trupele și echipamentele rusești sunt dispuse la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina. De asemenea, s-a remarcat o creștere a numărului de efective militare, în perioada 7 septembrie – 5 decembrie, în orașul Soloti, din zona de sud-vest a Rusiei. Totodată, rușii continuă să desfășoare trupe și în Voronej, Elnia și în Crimeea, constituind un nou regiment din Diviza a 3-a de pușcași motorizați, o divizie de infanterie a forțelor terestre rusești.

„Este mai probabil ca Rusia să invadeze Ucraina”

Alexis Mrachek, cercetător asociat pentru Rusia și Eurasia la ”The Heritage Foundation” a făcut o serie de comentarii pentru DailySignal cu privire la situația tensionată de la granița de est a NATO. Aceasta consideră că este foarte probabil ca Rusia să invadeze Ucraina la începutul anului viitor.

Dacă ne gândim la o potențială a doua invazie a Ucrainei vs nicio invazie, cred că este mai probabil ca Rusia să invadeze Ucraina. Și cred că este mai probabilă doar uitându-ne la creșterea tensiunilor, în timp ce Rusia cere NATO să-și retragă angajamentul de a admite Ucraina și Georgia în alianță. Este mult mai probabil ca Rusia să invadeze Ucraina, spune Mrachek.

De-a lungul timpului, Rusia a continuat să păstreze trupe și echipamente militare la granița ucraineană. Moscova susține că prezența acestor militari la frontiera cu Ucraina este îndreptățită „pentru că se simte foarte amenințată de NATO, după ce, în 2008, alianța a promis că va deschide ușa Ucrainei. I s-a promis aderarea la NATO, dar asta nu s-a întâmplat, prin urmare se pare că Rusia își ascunde intențiile reale”, a mai explicat expertul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...