Se închide Tik Tok? Care va fi decizia finală a Americii în fața aplicației chinezești care a cucerit lumea

Daria Petrescu 15.09.2020, 09:55
Se închide Tik Tok? Care va fi decizia finală a Americii în fața aplicației chinezești care a cucerit lumea

TikTok, una dintre cele mai populare aplicații din lume, s-ar putea închide de pe 15 septembrie. Tinerii americani sunt revoltați în urma deciziei pe care are luat-o președintele Americii, Donald Trump. TikTok este deținută de compania chineză ByteDance și este aplicația cea mai des instalată în ultimul an. Preşedintele Donald Trump a dat un ultimatum în această privință, iar aplicația ar putea avea o ultimă șansă. Care va fi decizia finală a Americii în fața aplicației chinezești care a cucerit lumea

Una dintre cele mai populare aplicații din lume ar putea fi interzisă în SUA

Donald Trump a declarat la începutul lunii august că reţeaua de socializare TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, ar trebui vândută înainte de jumătatea lunii septembrie. Acest lucru,  pentru a putea continua să funcţioneze în Statele Unite, a relatat AFP la îvceputul lunii august.

„Am stabilit o dată în jur de 15 septembrie, începând cu care nu vor mai funcţiona în Statele Unite. Se va închide pe 15 septembrie, dacă Microsoft sau o altă companie nu va putea să o cumpere şi să încheie un acord”, a declarat atunci Donald Trump. Rămâne de văzut care este decizia luată de acesta, după 15 septembrie.

De ce s-a luat decizia interzicerii TikTok

Washingtonul a acuzat că interfaţa reţelei de socializare că este folosită de serviciile de informaţii chineze în scopuri de supraveghere. Acest lucru a stârnit tensiuni politice și comerciale cu China. Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că SUA „au în vedere cu certitudine” interzicerea aplicaţiilor media sociale din China, inclusiv Tik Tok.

Aplicația este folosită de milioane de tineri
Aplicația este folosită de milioane de tineri

Guvernul de la Beijing este acuzat că ar putea obliga compania proprietară să comunice datele utilizatorilor. Pe lângă asta, Facebook a promovat intens o companie care cere interzicerea TikTok din țară. Motivul este unul singur: spionează utilizatorii.

„TikTok te spionează. TikTok a fost prinsă în flagrant monitorizând conţinutul clipboard-ului din telefonul tău”, afirmă una din reclame.

Ce este TikTok

TikTok le permite utilizatorilor să fişiere video scurte, majoritatea amuzante multe se viralizează şi creează mode efemere. Este o aplicaţie foarte populară în rândul tinerilor și nimeni nu este ne acord cu dispariția acestei aplicații. În luna august 2018 Tik Tok a fuzionat cu Musical.ly. Astfel s-a dat  naştere fenomenului anului 2019, Tik Tok-ul actual.

Zvonurile că aceasta ar urma să se închidă au apărut și în luna ianuarie a acestui an. Primele zvonuri spuneau că în maxim o săptămână, aplicația va fi închisă. Și atunci, revolta utilizatorilor a fost mare.

“TikTok se închide, ce mai este viața?”

De altfel, în trecut s-a întâmplat același lucru cu alte jocuri şi aplicaţii faimoase. Cum ar fi  Rolblox, Minecraft sau Fortnite. Toate zvonurile   au fost infirmate, la fel cum, de altfel, s-a crezut și despre TikTok.

Mulți s-au gândit că este vorba de o farsă, mai ales după ce în luna ianuarie,  reprezentanţii Tik Tok nu au oferit nici o reacţie sau comentariu pe subiect.

Totuşi mai mulţi useri s-au arătat devastaţi atunci de veste şi şi-au exprimat disperarea pe reţelele de socializare. “TikTok se închide, ce mai este viața?”, este una dintre postările devastatoare de pe Twitter.