Se dau bani pentru cei care au centrale termice. Cât vor avea de primit

Ioana Bucur 12.10.2021, 11:17
Se dau bani pentru cei care au centrale termice. Cât vor avea de primit

După șirul anunțurilor cu privire la scumpirile utilităților, autoritățile au și o veste bună: se dau bani pentru cei care au centrale termice. Precizările făcute de vicepreşedintele ANRE.

Distribuitorii de gaze naturale, obligați să plătească unele compensații clienților

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a vorbit recent despre două proiecte de reglementări postate pe site-ul instituției, potrivit cărora distribuitorii de gaze naturale vor fi obligați să plătească unele compensații clienților, în cazul în care nu pot onora anumite obligații sau standarde în relația cu aceștia. Banii urmează să se acorde în mod automat, fără să fie nevoie de vreo reclamație sau sesizare.

„Pe parte de energie electrică e vorba de o completare a standardului deja existent”, a explicat vicepreședintele ANRE. Autoritatea propune introducerea a trei categorii de compensații în cazul clienților consumatori casnici pentru care nu se face citirea contorului cel puțin o dată la șase luni.

În cazul gazelor naturale, obligativitatea citirii e la maximum trei luni o dată. ANRE propune compensații în valoare de 100 de lei pentru clienții cărora cel puțin la trei luni nu li se citește contorul, aici fiind incluși, evident, și cei care au centrale termice în locuințe.

„Pentru gaze naturale, obligativitatea citirii e la maximum trei luni o dată. Propunerea este să se acorde compensații de 100 de lei pentru clienții cărora cel puțin la trei luni nu li se citește contorul.

Pentru a simplifica și reduce birocrația privind schimbarea furnizorului sau semnarea noilor contracte, standardele prevăd termene și pentru distribuție, nu doar pentru furnizor, pentru a confirma într-o singură zi lucrătoare depunerea unei solicitări de semnare a unui nou contract de distribuție de către noul furnizor ales sau un termen de două zile pentru a comunica data de la care se face schimbul furnizorilor. Dacă aceste termene nu se respectă, sunt propuse compensații.

Odată ce aceste termene au fost depășite, plățile se fac automat de către distribuitori odată cu următoarea factură din următoarea lună”, a adăugat Zoltan Nagy-Bege.

Se dau bani pentru cei care au centrale termice

În ce alte situații vor mai primi clienții compensații

Termene există și pentru a răspunde la reclamațiile făcute de clienți. În toate aceste cazuri, se propun compensații în valoare de 20 de lei și încă cinci lei  pentru fiecare zi în plus față de aceste acestea.

„Sunt termene și pentru a răspunde reclamațiilor și sesizărilor clienților, așa cum e situația, de exemplu, când un client sesizează că nu are presiune corespunzătoare la gaze, la acea sesizare trebuie să se răspundă într-un anumit termen. Dacă se cere verificare la fața locului, aceasta trebuie să aibă loc în maximum cinci zile lucrătoare.

Am propus 20 de lei de compensații, iar pentru fiecare zi în plus față de acest termene încă 5 lei”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...