Anunţ pentru românii care nu au centrală de apartament. Ce trebuie să îşi monteze obligatoriu până la final de an

Ioana Bucur 03.07.2021, 09:03
Anunţ pentru românii care nu au centrală de apartament. Ce trebuie să îşi monteze obligatoriu până la final de an

După o iarnă în care mulți au făcut frigul în case, a venit o nouă veste de la autorități. Anunţ pentru românii care nu au centrală de apartament. Ce trebuie să îşi monteze obligatoriu până la final de an.

Ce trebuie să îşi monteze obligatoriu până la final de an românii care nu au centrală de apartament

O nouă obligație pentru români. De data aceasta sunt vizați cei care nu au centrală de apartament. Potrivit unei legi deja aprobate de Camera Deputaților și trimisă la președinte pentru promulgare, toate locuințele de la bloc racordate la termoficare trebuie să aibă montate, până la final de an, contoare individuale de căldură sau repartitoare.

Noul act normativ prevede că, până la sfârștiul acestui an, toate apartamentele care se alimentează cu agent termic din rețeaua de termoficare trebuie să aibă contoare individuale pentru apă caldă și pentru căldură, scrie econimica.net. În cazurile în care montarea acestora nu va fi posibilă, este obligatorie montarea de repartitoare de costuri.

Amenzi de până la 1.000 de lei pentru cei care nu respectă noile reguli

Cei care vor refuza să se conformeze vor fi buni de plată. Noua lege stabilește și amenzi cu valori cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru proprietarii care nu montează până la sfârșitul anului 2021 instalațiile de măsurare a consumului de energie termică.

Nu este prima oară când autoritățile vorbesc despre obligativitatea introducerii repartitoarelor, proiectul fiind invocat și în anul 2018, însă nu a fost pus în practică. Acum aproape trei ani, discuțiile au fost legate de de faptul că cei care au instalate astfel de dispozitive plăteau mai mult decât cei care împărțeau factura în sistem paușal.

În București se estimează că aproape jumătate dintre cei racordați la rețeaua de termoficare nu au repartitoare de căldură.

Anunţ pentru românii care nu au centrală de apartament

O nouă taxă pentru românii care stau la bloc şi au centrală termică

Autoritățile din cadrul Uniunii Europene au venit cu un anunț pentru cei care stau la bloc şi au centrală termică. Din cauza faptului că încălzirea rezidențială, din interiorul apartamentelor, produce poluare la fel de mult precum în trafic, oficialii europeni au declarat că, în curând, centralele individuale pe gaze nu vor mai fi recomandate.

„Există discuţii şi mă aştept ca o astfel de taxă să fie introdusă în toată Europa, probabil înainte de 2025-2026. Deja există în câteva state membre ale UE, Germania, Polonia”, a declarat Răzvan Nicolescu de la Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

„Cred că trebuie să avem în vedere că România, în ultimii 30 de ani, a avut o politică puternică pro-instalare gaz pentru încălzire. O posibilitate pentru cei care stau la casă reprezintă pompele de căldură, respectiv centralele pe peleti. Sistemul care rămâne este încălzirea electrică, dar este mult mai scumpă”, a declarat Dumitru Chisăliță de la Asociația Energia Inteligentă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...