Cum să plătești mai puțin la gaz, dacă ai centrală termică de apartament. Așa faci economie

Iancu Andreea, Camelia Moldoveanu 07.10.2021, 15:19
Cum să plătești mai puțin la gaz, dacă ai centrală termică de apartament. Așa faci economie

În contextul în care temperaturile scăzute încep să se facă resimțite în sezonul rece, locuințele necesită încălzire. Dacă nu te numeri printre cei care vor beneficia de agent termic prin sistemul local de stat, atunci trebuie să știi ce este de făcut pentru a nu plăti o factură prea mare la gaz pentru centrala termică. Mai multe elemente trebuie avute în vedere pentru a putea face economie.

Cum să faci economie și să plătești mai puțin la factura de gaz, dacă ai centrală termică de apartament

Sezonul rece vine cu o serie de probleme pentru consumatori, care încep să resimtă temperaturile scăzute în buzunar, din cauza facturilor costisitoare. Totuși, dacă ai centrală termică de apartament, poți să folosești câteva metode prin care să faci economie și să plătești mai puțin la factura de gaz în perioada răcoroasă. Un prim pas esențial pentru a păstra cât mai mult timp căldura în interiorul căminului este ca locuința să fie izolată termic. De asemenea, utilizarea unui termostat și aerisirea casei pentru perioade scurte de timp te pot ajuta să reduci costurile pentru încălzire cu câteva procente.

Înlocuiţi centrala veche neperformantă sau sobele cu o centrală termică cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere (randament de aproximativ 90%) sau cu o centrală termică în condensaţie (randament de aproximativ 96%), pentru a obţine o economie de energie de până la 20% sau chiar mai mult. Folosiţi un termostat de ambianţă care comandă funcţionarea centralei ţinând cont de temperatura setată în camera în care se montează şi care determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire, recomandă specialiştii, potrivit economica.net.

Cum plătești mai puțin gaz dacă ai centrală termică de apartament
Cum economisești bani la factura de gaze

Sfaturi esențiale pentru reducerea costurilor pe perioada iernii

Ferestrele izolate cu garnituri de etanșare autoadezive sunt esențiale pentru a scădea consumul de căldură în perioada rece. Spațiile neizolare duc la pierderi de căldură semnificative, iar ferestrele cu tâmplărie de lemn și sticlă simplă sunt cele prin care pot exista pierderi chiar și 30%. În plus, este necesar ca fiecare consumator să se asigure că aparatele care consumă gaz funcționează optim. Aerisirea se recomandă a se face pe perioade scurte, cu geamurile larg deschise și nu într-un timp lung, cu ferestrele întredeschise. Astfel vei combate pierderea de căldură într-un mod semnificativ.

Reglaţi temperatura din locuinţa dumneavoastră în funcţie de confortul dorit. În spaţiile unde nu desfăşuraţi activităţi zilnice, vă recomandăm reglarea unei temperaturi mai scăzute. Deschideţi larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel încât spaţiile să se aerisească şi să se încălzească mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsaţi ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp, mai recomandă experţii.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Conductele de căldură trebuie izolate bine, în special când traversează spațiile neîncălzite, reducând astfel pierderile. De asemenea, caloriferele nu trebuie acoperite de perdele sau alte obiecte care nu permit schimbul de căldură. Aerisiți caloriferele de fiecare dată când este nevoie. Setați centrala pentru apă caldă la o temperatură mai scăzută, astfel încât să nu fie necesară combinarea cu apă rece. Atunci când o centrală de apartament prepară agent termic și apă caldă menajeră, consumul de gaze este maxim. Totodată, o modalitate de a economisi la factura de gaz este să înlocuiți dușurile cu unele care reduc consumul de apă caldă și deci implicit de gaz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...